Mainos

Omakotitalon laajennus

No image
Mainos
Kaipaamme neuvoja kodin laa­jen­ta­mi­seen. Kyseessä on pienehkö omakotitalo, jossa on olohuoneen ja keittiön lisäksi kaksi ma­kuu­huo­net­ta talon toisessa päässä. Talon huoneistoala on noin sata neliötä.

Nyt yhden hengen sink­ku­ta­lou­teen muuttaa toinen henkilö, ja haluaisimme saada yhden makuuhuoneen lisää. Ihan­ne­ti­lan­ne siis olisi, jos käytössämme olisi yksi pää­ma­kuu­huo­ne, toinen makuuhuone esimerkiksi vieraiden ma­joit­ta­mis­ta varten sekä vielä kolmas huone tarpeen mukaan työ- ja nuk­ku­mis­huo­nee­na käy­tet­tä­väk­si (teemme vuorotyötä, joten päi­vä­sai­kaan­kin on oltava mahdollisuus nuk­ku­mi­seen).

Talo on ikävä kyllä aika lähellä tontin nurkkaa; takasivulla matkaa rajalle on noin viisi metriä ja ma­kuu­huo­nei­den puoleisessa päädyssä noin seitsemän metriä. Talon etupuolella maanpinta viettää poispäin talosta melko selvästi, eli talo on etupihaansa kor­keam­mal­la.

Olisiko järkevää ja mahdollista tehdä talosta L-mallinen lisäämällä pieni siipi oi­kean­puo­lei­seen päätyyn? Voisiko tähän lisäpalaan sijoittaa samalla nykyistä hieman isommat wc-tilat? Nyt vessa on aika pieni, kuten kuvasta näkyy. 

Talonne kompakti perusratkaisu toimii hyvin sinkkutaloudessa, ja pieni perhekin siinä voi mukavasti asustaa. Usein omakotiasujat haluavat kuitenkin ”ylimääräisiä” tiloja. Nämä tilat on järkevää toteuttaa siten, että niiden käyttötarkoitusta voidaan muuttaa tilanteiden mukaan – esimerkiksi kun perhe kasvaa uusilla jäsenillä.

Ehdotitte, että laajennus tehtäisiin sisääntulon ja pienemmän makuuhuoneen väliseen kulmaukseen, jolloin talo muuttuisi L-malliseksi. Talon ulkonäön kannalta tämä olisi kevyt ja hauskakin ratkaisu, mutta pohjaratkaisussa se aiheuttaisi ongelmia. Käynti uuteen osaan täytyisi kuitenkin järjestää ottamalla tila pienemmästä makuuhuoneesta, eikä wc:tä voisi tässä ratkaisussa väljentää.

Toisaalta perheen kasvaessa kasvaa myös tarve yhteisille oleskelutiloille, ei vain makuuhuoneille. Lisäksi talostanne puuttuu tällä hetkellä katettu terassi, johon pääsisi suoraan oleskelutiloista.

Näiden seikkojen takia päädyin ehdottamaan oheisten kuvien mukaista ratkaisua. Laajennus tehdään talon toiseen päähän olohuoneen yhteyteen tv-vierashuoneeksi tai kirjastoksi. Sen viereen tulee katettu terassi, johon on yhteys keittiöstä. Näin myös ruokailun järjestäminen ulkotilaan on yksinkertaista ja vaivatonta. Lähettämistänne julkisivukuvista voi päätellä, että terassin kulma avautuu länteen, joten tila on omiaan mukavaksi illanistumispaikaksi.

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Katon harja jatkuu nykyisessä linjassaan. Tämä ei ulkonäöllisesti ole kaikkein paras ratkaisu, sillä talosta tulee yhtenäisen katon alla turhankin pitkä, mutta kattomuodon muuttaminenkin on vaikeaa. Tämän vuoksi sisääntulokuistia on hyvä leventää visuaalisesti esimerkiksi siirtämällä ulko-ovi toiselle sivulle ja tekemällä oven eteen pieni katettu tila. Tämä suojaa ulko-ovea ja antaa mahdollisuuden seistä sateelta suojassa, kun etsii avaimia taskusta.

Myös toisessa päässä taloa on tehty muutoksia. Tuulikaapin ja eteisen välinen seinä on poistettu, sillä kolme ovea ennen eteistilaa on liikaa. Wc:n ovi on siirretty nykyisen tuulikaapin puolelle ja wc-tilaa on laajennettu komerorivin verran pienempään makuuhuoneeseen päin. Vaatehuone voidaan yhdistää tähän pienempään makuuhuoneeseen. Tämä on yksinkertaisin ratkaisu. Koska huoneet ovat tilavia, vaatehuone voidaan sijoittaa huoneiden väliin vaikkapa kuvassa esitetyllä tavalla. Vaatehuoneen taakse jäävään syvennykseen, johon on nyt sijoitettu kampauspöytä, voidaan sijoittaa myös vauvan sänky. Vaihtoehtoisesti vaatehuonetta voidaan jatkaa ulkoseinälle asti.

Eteisen naulakkokalusteet on siirretty toiselle seinälle, ja eteistä ja olohuonetta rajaava seinää on jatkettu saunan seinään asti. Näin olohuone eriytyy paremmin eteistilasta. Tämä antaa enemmän rauhaa myös vuorotyöntekijän nukkumiseen.

Laajennus on aina rakennuslupaa edellyttävä toimenpide.

 

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)