Mainos

Miten tehdään valenurkat?

No image
Mainos
Omistamme aih­ki­hir­res­tä valmistetun mökin, johon olemme rakentaneet laajennuksen pyö­rö­hir­si­pa­nee­lis­ta. Haluaisimme, että nurkat olisivat samanlaiset kuin vanhassa osassa. Kuulimme, että yleinen käytäntö on tehdä valenurkat, jolloin julkisivu on yhtenäinen. Miten ne tehdään? 

Valenurkka tarkoittaa hirsipaneelilla verhoillun talon ulkonurkkaa, johon on kiinnitetty ikään kuin hirsitalon irtileikattu nurkkasalvos. Rakenteellisesti tämä onnistuu kohtuullisesti, kunhan nurkan runkorakenne on suunniteltu valenurkan kiinnitystä ajatellen.

Aihkihirrestä rakennettu mökki poikkeaa laajennusosasta siinä määrin, että kokonaisuutta yhdistävää tekijää voi olla hankala toteuttaa valenurkalla. On vaikea kuvitella, että vanhaa osaa vastaava aihkihirsinen ulkonurkka sopisi pyöröhirsipaneelilla vuoratun seinän ulkonurkaksi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaiten niin sanottu valenurkka onnistuu, jos seinävuoraus on tehty leveällä, suorasivuisella hirsipaneelilla ja valenurkka voidaan jatkaa vastaavalla hirsikerrosten saumajaolla. Mikäli valenurkkasalvosta halutaan käyttää, panelointikin on muistettava tehdä hirsiseinää vastaavalla saumajaolla. Tämä tarkoittaa sitä, että nurkan kohdalla toisen seinän alin paneeli on täysleveä ja viereisen seinän vastaava paneeli on leveydeltään puolikas. Suoran hirsipaneeliseinän valenurkka voidaan rakentaa joko paneelilaudasta tai sivuprofiililtaan paneelia vastaavasta hirrestä.

Ulkonäöllisesti ja rakenteellisesti talon laajennukseen voisi sopia hirsipaneelista valmistettu nurkkakotelo. Sen rakenteellinen ratkaisu vaatii suunnitelman, joka pohjautuu uuden seinän nurkan rakenneleikkauspiirrokseen ja talon julkisivupiirrokseen tai valokuvaan.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)