Mainos

Vedon tunne vaivaa mökissä

No image
Mainos
Omistan Itä-Suomessa tal­via­sut­ta­van hir­si­hu­vi­lan, joka rakennettiin yhdeksän vuotta sitten. Viimeisen kahden talven aikana olemme huomanneet, että talo ei luultavasti ole laskeutunut nurkista tasaisesti. Nurkkiin on täytynyt ilmestyä rakoja, koska niistä vetää tuulisella ilmalla aivan hurjasti. Tar­koi­tuk­sem­me on käyttää taloa tu­le­vai­suu­des­sa myös useammin talvellakin, joten vedosta on tulossa todella iso ongelma. Läm­mi­tys­ku­lut­kin nousevat talvella, koska emme halua jättää taloa kyl­mil­leen.­Mi­ten asian voi saada kuriin, ilman että talo täytyy vuorata sisä- tai ulkopuolelta kokonaan? Siitähän talon kaunis näkö kärsisi, lisäksi se olisi erittäin kallista. Miten voi nurkat saada niin tiiviiksi, että lämpö ei talvella mene linnuille? Haluaisimme itse korjata asian, jos siihen löytyy maal­li­koil­le­kin sopiva keino. 

Hirsitalon painuminen kestää monia vuosia. Kun se sujuu ongelmitta, katto lepää koko ajan tasaisesti hirsirakenteen päällä. Ongelmat alkavat usein siitä, että jokin pystyrakenne kantaa kattoa, Jouko Lommi Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksesta neuvoo.

Ensiksi kannattaa varmistaa, ettei pystypilarien laskeutumisvara ole lopussa. Ainakin uusien hirsimökkien pilareissa on mekanismi, jonka avulla säätäminen onnistuu kotikonstein. Jos katon pönkittäjäksi paljastuu palomuuri, on kyse työläämmästä operaatiosta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ikkunoiden ja ovien karapuut voivat vääntää hirsiä kieroon. Tämän tarkistaminen vaatii, että vuorilaudat irrotetaan. Jos karapuita täytyy lyhentää, ikkuna tai ovi on otettava pois seinästä. Tähän tarvitaan ammattilaisen apua.

Nurkista vetäminen voi johtua myös yksinkertaisesti siitä, että tilkkeet eivät ole pysyneet hirsien välissä. Etenkin pyöröhirsitalon tiivistäminen onnistuu hyvin jälkikäteenkin.

Vetäviin nurkkiin on siis monia mahdollisia syitä. Selvittelyapua kannattaa kysyä ensimmäisenä hirsimökin valmistajalta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)