Mainos

Tietoa talon energiankulutuksesta

No image
Mainos
Haluaisin tietää talon ener­gia­ku­lu­tuk­ses­ta ja mah­dol­li­suuk­sis­ta kehittää matalamman ener­gia­ku­lu­tuk­sen asumista. Minulla ei ole aa­vis­tus­ta­kaan siitä, miten lasketaan U-arvoja, läm­mön­luo­vu­tus­ta jne. Minkälaiset tahot ovat parhaita arvioimaan talon ener­gia­ku­lu­tus­ta ja ener­gia­huk­ka­pis­tei­tä? Ennen kuin aloitan ik­ku­na­re­mont­tia ja läm­mön­tuo­tan­non muutosta öljystä johonkin muuhun, olisi hyvä tietää perusasiat.


Perustietona voisin todeta, että lämmitykseen kuluu asunnossa noin 50 prosenttia, josta sähkölaitteet syövät 30 prosenttia ja kuuman käyttöveden tuottaminen loput 20 prosenttia. Koska vaihtoehtoja eri rakenneratkaisujen ja materiaalien välillä on satoja, voisi olla parasta järjestää tuttujen ammattilaisten kesken palaveri, jossa kävisitte yhdessä eri vaihtoehtoja läpi itseopiskelun sijaan.Kokemukseni mukaan rakennuksesi energiatase on hyvä, jos kokonaisenergiakulutus (sähkö, öljy ja vaikeasti arvioitava puu) on noin 1,5−2 €/m3 ja huono, jos se on 4–5 €/m3. Tilavuus lasketaan lämmitetyn alan lämmöneristeiden ulkopintoja myöten. U- tai vanhan K-arvon laskemiseen ei tarvitse uhrata aikaa, jos yläpohjassa on tämän päivän pehmeitä lämmöneristeitä vähintään 300−400 mm, ulkoseinissä 175−200 mm ja alapohjassa tekotavoista riippuen saman verran tai hieman vähemmän kuin yläpohjassa.Pelkkä lämmöneristeen määrä ei ole kuitenkaan ratkaiseva, vaan lämmöneristeen molemmilla pinnoilla olevien ilmansulkukerrosten ehdoton ilmantiiveys liitoksissa, liittymissä ja läpimenoissa. Kalvot tai levyt tulisi liittää pintoihin käyttäen liimamassoja apuna niin, että pienetkin ilmaa läpäisevät raot tiivistyvät. Keveistä lämmöneristeistä ei ole mihinkään ilman ilmansulkukerrosta. Usein näkee rakennettavan niin, että villat repsottavat näkyvillä, ja jyrsijät sekä hyönteiset rakentavat niihin pesiään.Jos ilmanvaihdon määrä on toteutettu koneellisesti ilman lämmön talteenottolaitteita ja vallitsevien viranomaisohjeitten mukaan, niin talosi voi olla todellinen energiasyöppö. Ohjeitten mukaan sisäilmaa pitäisi käytöstä riippumatta vaihtaa monta kertaa tunnissa, oli kotona joku tai ei.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen


Koska lämmitys vie eniten energiaa, niin asennuta taloosi lämmön talteenottolaitteet ja ilmalämpöpumppu, niin energiakulut pienenevät. Investointikulut tässä vaiheessa ovat toki kalliimmat kuin rakennusvaiheessa asennettuina, mutta hankinta maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin säästyneinä energiakuluina.Lämmön talteenotosta tai ilmalämpöpumpusta tulevaa lämpöä voi siirtää sisäilman lisäksi käyttöveden esilämmitykseen, joka nostaa käyttöveden lämpötilan ennen keskuslämmityskattilaa noin 55−60 asteiseksi, mikä alkaa olla jo lähellä tarvittavaa kuumaveden lämpötilaa. Lopun lämpötilan noston voi tehdä joko öljyllä tai sähköllä. Kaasunkaan käyttö ole poissuljettu, koska se on varsin nopea tapa nostaa veden lämpötilaa, ja laitteita löytyy markkinoilta.Ikkunaremonttia harkittaessa tulisi muistaa, että ikkunoita ei yleensä kannatta uusia kokonaan, vaan kunnostaa ja asennuttaa sisäpokaan eristyslasi. Uudet, teollisesti valmistetut ikkunat ovat virheellisen maalaustavan vuoksi paljon lyhytikäisemmät kuin vanhat. Uusien ikkunoiden ulkopokan väljyyskin on usein liian suuri, jolloin lumi ja vesi pääsevät lasien välitilaan turmellen karmimateriaalin. Ikkunan puuosia ei koskaan saisi maalata höyrytiiviillä maalilla ympäriinsä.Mitä tulee sähkölaitteiden energiakulutukseen, on niistä vapautuva lämpö pois öljyn tai lämmityssähkön kulutuksesta. Siksi vanhoja hehkulamppuja ei mielestäni tulisi vaihtaa uusiin ympäristövaarallisiin purkauslamppuihin.Lisätietoja:
Motivan sivuilta löytyy hyvää perustietoa energia-asioista sekä esimerkiksi kattava kodin energiaopas.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)