Mainos

Sopiiko haapa saunaan?

No image
Mainos
Pi­ha­sau­naam­me tehdään perinteiset haa­pa­lank­ku­lau­teet. Haluaisin laittaa tup­peen­sa­ha­tus­ta haa­pa­lau­das­ta laipion sekä vuorilaudat oveen ja ikkunaan. Kuinka haapa käyttäytyy ajan oloon sisäkatossa? Kerääkö se kosteutta ja mustuu? Meillä on jat­ku­va­läm­mit­tei­nen kiuas. Haapa on kaadettu rasiin elokuun lopussa.

Haapaa on iät ajat käytetty vaativissa rakenteissa kuten soutuveneissä, kattopaanuissa, silloissa ja astioissa. Se soveltuu hyvin myös ovien ja ikkunoiden vuorilautoihin ja kattolaipioon. Höylätty puu antaa silkkimäisen hienon pinnan, joka kestää kosteutta. Haapa on ominaispainoltaan kevyttä, joten pinta ei tunnu kuumalta. Etuna on lisäksi pihkattomuus.

Haapalautaa voi olla vaikea höylätä, ja hieman nukkainen pinta saattaa houkutella ampiaisia kaapimaan pesänrakennustarpeita. Avonainen pintasolukko kerää myös melko herkästi likaa. Vähintään yhtä hyvänä materiaalina pidän leppää, jota tosin hyvälaatuisena on hieman vaikeampi saada.

Saunan puupinnat jättäisin käsittelemättä. Ajan patina harmaannuttaa puuta ja tuo mukanaan pinnalle kuuluvaa arvokkuutta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kerroitte, että puut on kaadettu elokuun lopulla rasiin eli lehtivihreän aikaan kasoihin. Kaatotapa ei ole sahapuulle tavanomainen, mutta haavalle lehtipuuna varmaan sopiva. Karsimaton ja osin kuorittu puu kuivuu tehokkaasti, kun lehdistö haihduttaa kosteutta. Keväällä puu on kuitenkin sahattava hyvissä ajoin, jotta hyönteiset ja sienet eivät ehdi sen kimppuun.

Ulkona taapelissa sahatavara kuivuu hyvin yleensä heinäkuun puoliväliin saakka. Sitten puu kannattaa siirtää katon suojaan tai ottaa käyttöön.

Haapa on kotimaisena perinteisenä laatupuuna hyvä valinta kosteuden kestävyyttä vaativaan, näkyvään paikkaan.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)