Mainos

Seinien lisäeristys

No image
Mainos
Lau­ta­mök­kim­me on rakennettu 1970-luvulla. Ra­ken­nuk­ses­sa on kymmenen senttimetrin villaeriste. Sisäseinä on lateksilla maalattua lastulevyä, ja ulkona on pystylaudoitus.  Suunnittelen sisäseinien levyttämistä kahden senttimetrin Halltex-levyllä lämmöneristykseksí ja tilan ilmeen siis­ti­mi­sek­si. Voinko levyttää vanhan pinnan päälle, vai onko las­tu­le­vy­sei­nään jätettävä ilmarako koo­lauk­sel­la? Onko Halltex-levylle vaihtoehtoa?  

Vastaavalla seinärakenteella toteutettuja rakennuksia on Suomessa kymmeniä tuhansia. Ohuehko eristekerros ei anna pidempään talvikäyttöön hyvää lämmöneristävyyttä. Nurkat ja pielirakenteet tuntuvat vetoisilta, ja lämmitystehoa tarvitaan melko paljon.

Lämmöneristävyyttä parannettaessa on hyvä ensin miettiä lisäeristeen paikka. Kannattaa lisäeristää taloa ulkopuolelta, jos halutaan parantaa eristävyyttä tehokkaasti tai ulkovuoraus on uusimisen tarpeessa.

1970-luvun taloissa ulkoverhous on usein kiinnitetty seinärunkoon ilman eristeen ja lautaverhouksen väliin jäävää tuuletusrakoa. Ympärivuotisessa käytössä rakenteen riskinä ovat kosteusvauriot. Ne paljastuvat irrottamalla muutamia ulkovuorilautoja ja tutkimalla runkorakennetta ilmansulkupaperien takaa. Vauriot puoltavat ulkopuolista lisäeristämistä ja ulkoverhouksen vaihtamista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos talvikäyttö ei ole jatkuvaa ja sisäverhous on uusimisen tarpeessa, kannattaa harkita sisäpuolista levytystä. Maalattu lastulevy muodostaa tiiviin pinnan, ja sen päälle ei saisi lisätä kovin paljoa eristettä. Lastulevy on kosteuden kondensoitumisen kannalta riski, jos lisättävä eristävyys on yli yksi kolmasosaa alkuperäisestä eristävyydestä.

Kahdenkymmenen millimetrin kuitulevy on riskitön, joten levyn voi kiinnittää suoraan lastulevyyn. Eristelisäys ei kuitenkaan ratkaisevasti paranna mökin talviasuttavuutta, mutta sisäpinnat saadaan siisteiksi ja vedontunne vähenee. Tehokas sisäpuolinen eristäminen edellyttää vanhojen lastulevyjen poistamista ja uutta ilmatiivistä pintarakennetta. Eristelevynä voi silloin käyttää kipsilevyllä pinnoitettua polyuretaanilevyä. Toinen vaihtoehto on lisätä sisäpuolelle 50 mm:n vaakarunko, joka eristetään mineraalivillalla. Eristeen päälle asennetaan höyrynsulkumateriaali ja sisäpinnan verhouslevyt.

Vanhan rakennuksen osalta kannattaa aina miettiä tulevaa käyttöä ja suhteuttaa korjaustyöt järkeviin mittoihin. Hyvin eristävä seinä vaatii rinnalleen tiiviit ikkunat, ulko-ovet ja tehokkaat eristeet lattiaan sekä kattoon.  Muuttuvat käyttötavat ovat hyvä peruste myös laajalle remontille, joka vaatii tarkkaa työvaiheiden rytmitystä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)