Mainos

Sammaleen poisto huopakatolta

Mainos
Minulla on kymmenen vuotta vanha huvila, jossa on huopakatto. Nyt sen varjoisalle poh­jois­puo­lel­le on muodostunut tiukassa olevaa sammalta. Voiko sammaleen antaa olla vai pitääkö se poistaa, jotta katolle ei koidu vahinkoa. Miten se poistetaan?

Sammalkasvusto on viime vuosina lisääntynyt yllättävän nopeasti jopa aiemmin puhtaille kattopinnoille. Varjoisa ja kosteana pysyvä katto muodostaa happamassa ilmanalassa suotuisat kasvuolot sammaleelle. Roskaantunut katto kuivuu sateen jälkeen hitaasti, ja sammal alkaa kasvaa yhä nopeammin. Huopakatto on erityisen altis noidankehälle.

Huopakatto vaatii pientä säännöllistä puhdistusta keväällä ja syksyllä. Perushuolloksi riittää katon harjaaminen puhtaaksi neulasista, lehdistä ja muusta roskasta. Vahvasti sammaloitunut huopakate vaurioituu vähitellen. Saumakohtiin tunkeutuvat juuret heikentävät materiaalin ominaisuuksia, ja liitokset alkavat aukeilla. Märkä sammal siirtää kosteutta heikentyneen huopakatteen alusrakenteisiin. Ne alkavat kastua usein kevättalvella, kun lumet sulavat katoilta.

Alkuvaiheessa sammalkasvun saa puhdistettua melko helposti kevyellä harjauksella. Irrotus kuitenkin vaikeutuu nopeasti, ja tarvitaan apuvälineitä. Esimerkiksi puulasta on hyvä ja turvallinen vaihtoehto, jos työskentelee varovaisesti eikä vaurioita katteen pintaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Huopakatoille soveltuva sammaleenpoistoaine pysäyttää pitkälle edenneen kasvun. Käyttöohjeen mukaisesti laimennettu aine kuivattaa sammaleen juuriston ja kasvuston, minkä jälkeen katto harjataan puhtaaksi. Voimakkaita puhdistusmenetelmiä ei voi käyttää, koska raskas harjaus tai painepesu irrottaa myös katteen sirotepinnan.

Pahasti sammaloitunut pinnoite on saattanut jo vaurioitua. Pienet saumakohdat voi korjata tarkoitukseen sopivalla kylmäbitumiliimauksella. Myös koko katteen uusintapinnoitukseen on saatavissa siveltäviä, maalipohjaisia tuotteita. Niillä voidaan jatkaa katteen ikää 5–10 vuotta. Uusintapinnoitus saattaa tulla suhteettoman kalliiksi verrattuna koko pinnoitteen vaihtamiseen, joten hintavertailu kannattaa.

Huopakatteen elinkaari on 20–30 vuotta, minkä jälkeen materiaali alkaa usein päästää vettä lävitseen. Katteen tiiveyttä kannattaa seurata kevättalvisin esimerkiksi yläpohjan tarkastusluukkujen kautta. Säännöllisen tarkastuksen ja huollon avulla estetään laajat vauriot, ja korjauskustannukset pysyvät hallinnassa. Vesikatto on talon säilymisen kannalta aina tärkein julkisivupinta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (4)
Anonyymi
30.06.2016

Tiiviyttä ei tiiveyttä!!! Nykyään valitettavasti sallittu sana jota en voi sietää....

rosita joronen
31.05.2016

Kerro Pekka Sevon enempi ;)

KAP
03.05.2016

Vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Voitko kertoa tarkemmin tuosta kuparikaapelista? Esim. miten sen voi asentaa/ kiinnittää, miten kauas harjalta, tarkoittaako tuo "paljaana" sitä, että se on päällystämätön, siis kuparipinnalla, päteekö tuo myös palahuopakatolla, jne ?

Näytä lisää kommentteja