Mainos

Outoa hajua takasta

Mainos
Uudessa talossamme on takka, jota käytämme melkein päivittäin nyt, kun ul­ko­läm­pö­ti­la on laskenut ja sähkölasku noususuun­nas­sa. Ongelmaksi on tullut haju, jota tulee takasta sitä läm­mi­tet­täes­sä ja myös sen jälkeen, kun pellit on laitettu kiinni. Välillä tuntuu kuin saisimme päänsärkyä noista hajuista. Mistä on kysymys?

Lämmityksen aikana ilmenevät hajut voivat olla peräisin muurauksen ja metallisten luukkujen välissä käytetyistä tiivisteistä. Silikonipohjainen tiiviste olisi mielestäni kelvollisin käytettäväksi takkaluukuissa sen elastisuuden ja korkean lämpötilakestävyyden vuoksi.

Hajua lähtee myös muun muassa metallisten osien suojauksessa käytetyistä öljyistä, mutta se häviää, kun metallia kuumennetaan riittävästi. Lisäksi muista kuin laastipohjaisista takan pinnoitteista saattaa aiheutua erilaisia hajuja, joista jotkin saattavat olla haitallisiakin.

Koska hajua on vielä sen jälkeen, kun pellit on laitettu kiinni, on takkaan jäänyt palavia tai kyteviä kekäleitä. Silloin hajussa voi olla myös häkää ja nokipartikkeleita.

Jos haju viittaa nokeen, toimivat hormi ja tulisija korvausilmakanavana. Tällöin rakennukseen on syntynyt alipaine, ja korvausilma tulee nokisen ja myrkyllisiä partikkeleita sisältävän hormin kautta. Syy voi löytyä koneellisesta ja aina alipainetilaa ylläpitävästä ilmanvaihtojärjestelmästä. Myöskään ylipaineiseksi taloa ei auta tulisijojen takia rakentaa, koska silloin kosteaa sisäilmaa virtaa hallitsemattomasti rakenteisiin, joissa se tiivistyy kylmille pinnoille.

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Rakentamismääräykset kieltävät koneellisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon yhdistämisen, vaikka se on ainoa tapa ratkaista tulisijojen palamisongelmat ja savuhormien myrkyllisten hajupartikkeleiden haitallisuudet.

Koneellisen ilmanvaihdon ja lämpöpumppuilmastointilaitteiston lisäksi ikkunoiden yläpuolella tulisikin olla paine-eroja tasaavat korvausilmaventtiilit. Lisäksi ilmanvaihtolaitteen tehot pitäisi säätää niin, että alipaine on mahdollisimman pieni.

Ensiapuna hajun hälventämiseksi talosta kannattaa käyttää nopeaa läpivetotuuletusta ja jättää savupelti joksikin aikaa raolleen.

 

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)