Mainos

Oravien tuhot välikatossa

No image
Mainos
Hir­si­mök­kim­me yläkertaan on tehty lastenhuone harjakaton alle. Oravat mylläsivät pari vuotta kat­to­ra­ken­tei­den välissä, kunnes asensimme suojaverkot räystäiden alle. Nyt meitä mietityttää, millaisessa kunnossa yläkaton vil­lae­ris­teet mahtavat olla. Kurrejen juok­su­har­joi­tuk­set ovat varmaan sekoittaneet villat, ja seassa on to­den­nä­köi­ses­ti runsaasti papanoita. Pitäisikö sisäkatto purkaa ja eristeet uusia? Samalla olisi mahdollista parantaa eristystä. 

Vesikaton suuntaiset vinot yläpohjarakenteet antavat mukavasti käyttötilaa yläkertaan. Nämä rakenteet ovat kuitenkin hankalia tarkastaa ja korjata. Todennäköistä on, että kattoa joudutaan talon iän aikana muutaman kerran aukaisemaan.

Oravien pitkäaikainen oleskelu vinossa yläpohjassa voi saada aikaan pahoja vaurioita. Lämmöneristeet voivat siirtyä pesien ja kulkureittien rakentelupuuhissa. Samoin ilmansulku- ja tuulensuojakerrokset saattavat kärsiä.

Näissä kattorakenteissa on usein jo rakennusvaiheessa liian pieneksi jätetty tuuletusrako räystäältä harjalle. Rako tukkeutuu helposti oravien puuhasteluista. Sen seurauksena rakenne alkaa lämmityskaudella kerätä kosteutta. Kosteusriskien todennäköisyys kasvaa, jos mökki on säännöllisessä talvikäytössä.
Varman arvion korjaustarpeesta voi tehdä vain avaamalla kattoa joko sisä- tai ulkopuolelta. Alakautta purkutyötä on hieman vähemmän, ja se voidaan tehdä säältä suojassa. Toisaalta ahdas ullakko hidastaa purkua. Yläkautta purkaminen on perusteltua, jos vesikate on lähiaikoina uusittava tai katteena on ehjänä purettavat kattotiilet.

Jos mökkiä käytetään melko säännöllisesti talvella, vesikatteen ja lämmöneristeen välisen tuuletuksen pitää toimia hyvin. Yleensä kattorakenteet saavat kohtuullisesti tuuletusilmaa räystäiden alta, mutta sen poistumista harjalta ei aina ole järjestetty. Katon tuuletusilman tulisi poistua talon päädyissä olevista tuuletusventtiileistä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kattorakenteen tuuletus on helpointa korjata yläkautta. Samalla voidaan lisätä lämmöneristeitä. Mistään pikkuremontista ei ole kyse, koska kate alusrakenteineen menee uusiksi. Jos lämmöneristeitä lisätään ja tuuletusta parannetaan, joudutaan seinien ulkoverhousta korottamaan katon ja seinän liitoskohdasta.

Jos vesikate ja katon tuuletus ovat kunnossa, työ on järkevää tehdä alakautta. Katto on aukaistava tuulensuojarakenteeseen saakka. Lämmöneristekerrosta voi kasvattaa esimerkiksi kattokannattajiin nähden ristikkäin kiinnitettävien 50 x 50 mm:n korokkeiden avulla. Lämmöneristeiden alapintaan kannattaa aina kiinnittää mahdollisimman tiivis höyrynsulkumuovi, jotta lämmityskaudella sisäilmasta kattorakenteisiin siirtyvä kosteus jää mahdollisimman pieneksi.

Tämän tapaisessa remontissa työmäärä voi vaihdella paljon. Ensin kannattaa sopia rakenteiden aukaisusta ja purkutöistä. Sen jälkeen urakoisija pystyy antamaan tarkemman tarjouksen korjauksesta.

Uudet rakenteet olisi hyvä tehdä siten, että niiden toimintaa ja kuntoa voi seurata säännöllisesti.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)