Mainos

Öljylämpö vaihtui maalämmöksi – rapautuuko hormi? 

Mainos
Pitääkö paikkansa, että hormi rapautuu melko nopeasti, jos läm­mi­tys­muo­to vaihdetaan öljystä muuksi. Mihin toimiin minun olisi ryhdyttävä, jotta näin ei käy?

Muuratut hormit pysyvät kunnossa, jos niissä virtaa joko asuintiloista, kellarista tai alapohjan ryömintätilasta tuleva ilma. Savupeltejä ei koskaan saisi pitää täysin suljettuina muutoin kuin lämmitysjaksojen aikana.

Suomessa sataa vettä, räntää tai lunta noin sata päivää vuodessa. Jos tuona aikana kertyvä vesimäärä imeytyy muurattuun hormiin tai siihen sidoksissa oleviin ylä- ja alapohjarakenteisiin, pakkaselle alttiit hormin osat alkavat rapautua. Hormin suojaksi tulee asentaa piipunhattu. Se estää veden ja lumen pääsyn hormiin mutta mahdollistaa nuohouksen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Myös öljylämmitys saattaa vaurioittaa hormia. Paloilman kosteus voi tiivistyä piippuun, jos öljynpoltin on varustettu ilmankierron täysin estävällä sulkijamekanismilla ja poltin on seisahduksissa. Lisäksi on muistettava, että öljy muuttuu palaessaan muun muassa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Palokaasujen vesihöyry tiivistyy hormin kylmille pinnoille. Piipun ulkopinta alkaa rapautua, jos vesihöyryä kertyy riittävästi ja se jäätyy toistuvasti.

 

Öljyn palamisesta syntyneet palokaasut sisältävät myös rikkiä ja nokea, ja nekin voivat vaurioittaa piippua. Rikki ja vesi yhdessä muodostavat kemiallisen yhdisteen, joka rapauttaa erityisesti kalkkihiekkatiilen rakenteita ja muurauslaastia.

Vapaa hormi kannattaa hyödyntää kellarin tai ryömintätilan tuuletuksessa. Voit suhteellisen helposti luoda hormin ja kanavapuhaltimen avulla lattian alle pienen alipaineen, joka estää haitallisten kaasujen tai mikrobi-itiöiden pilaamasta asuntosi sisäilmaa – erityisesti, jos talosi sijaitsee radonalueella tai maasta nousee mikrobien hajua.

 

Lue lisää:

Opas hormien huoltoon

Hormin paloturvallisuus

Hormin korjaus teräsputkella

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)