Mainos

Mökin lämmitys ilman sähköä

No image
Mainos
Onko suoran sähkön tilalle muita järkeviä läm­mi­tys­vaih­toeh­to­ja? Entä läm­mi­tys­ta­pa? Useim­mi­ten­han läm­mön­läh­tee­nä on sähköpatteri mökin seinässä.

Onko järkeä esimerkiksi raahata vanha öljykattila mökille läm­mön­tuot­ta­jak­si? Entäpä onko aurinkosähkö in­ves­toin­ti­na niin kallis, ettei sitä hinnan puolesta kannata laittaa käyttöveden tuottajaksi?

Neuvontainsinööri Jouko Lommi PRKK ry:stä pitää vanhan öljykattilan tuontia mökkioloihin hieman kaukaa haetulta ratkaisulta. Sille pitäisi rakentaa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ja mökki lienee kuitenkin osan aikaa kylmillään.

Maalämpöpumppu puolestaan on sen verran arvokas hankinta, että mökkioloissa se tuskin maksaa itseään takaisin sähkön säästönä.

Lommi kehottaa harkitsemaan ilmalämpöpumppua pienentämään sähkölaskuja. Niiden suosio on hyvässä nosteessa sähkön hinnan kohoamisen vuoksi. Hyötysuhde riippuu mm. laitteen sijoituksesta, ilmasto-oloista ja mökin koosta. Hyötysuhde on mainio pikkupakkasilla, kun taas alle -15 asteen lukemissa laitteen hyöty on olematon. Laitteen ansiosta sähkölasku voi pienentyä jopa puolella.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmalämpöpumpun hankintahinta liikkuu vain tuhannen euron kieppeillä. Laite koostuu kahdesta yksiköstä, toinen sijoitetaan ulos ja toinen sisälle. Ideana on, että laite imee lämpöä ulkoa ja luovuttaa sitä sisätiloihin. Kesähelteillä sen voi laittaa toimimaan toisin päin, jolloin sisäilma viilenee. Lisätietoa löytyy esimerkiksi sulpu.fi-verkkosivustolta.

Varaava takka on tietysti hyvä lämmönlähde. Vaihtoehto sille voisi olla myös pellettitakka, joka sopii välillä kylmillään oleville kesämökeille mainiosti vaikkapa päälämmönlähteeksi. Joidenkin mallien käynnistys onnistuu jo kännyköilläkin. Useimmista malleista löytyvällä sähkösytytyksellä takka syttyy viidessä minuutissa.

Aurinkokeräimillä lämmitettäisiin varmasti mökillä kesäkauden lämmin käyttövesi. Mökkiä pitäisi kuitenkin käyttää paljon ja veden käytön olla runsasta, jotta säästöä tulisi riittävästi. Sen sijaan omakotitaloissa aurinkokeräimet ovat lisänneet suosiotaan.

Lue lisää:

Mökkilämmittimien valintaopas

5 x mökki nopeasti lämpimäksi

Opas ilmalämpöpumpun valintaan

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)