Mainos

Miten tehdään saunan lisäeristys?

No image
Mainos
Sau­na­ra­ken­nus on rakennettu 1953 rin­ta­ma­mies­ta­lon ul­ko­ra­ken­nuk­sek­si. Toisessa päädyssä on lii­te­ri/­va­ras­to ja toisessa sauna ja eteinen sekä muurattu savupiippu. Saunan yläpohjan päällä on avoin vinttitila. Saunan sisäosat on remontoitu 80-luvun alussa, jolloin sauna paneloitiin ja laitettiin kosteussulku alu­mii­ni­fo­lios­ta. Saunaa ei ole eristetty lainkaan puruilla, vaan sei­nä­ra­ken­teis­sa on tyhjä tila sisä- ja ul­ko­lau­doi­tuk­sen välissä. Voiko saunan seinät eristää lisäämällä puruja ylhäältäpäin seiniin ja vuoraamalla yläpohja lasivillalla vai syntyykö seiniin kos­teuson­gel­ma? Jos ei, niin mikä olisi hyvä tapa li­säe­ris­tä­mi­seen?

Seinien eristäminen käy näin jälkeenpäin oikein hyvin, jos vintissä on sen verran väljyyttä, että sovit siellä purusäkkien kanssa työskentelemään ja jos rungon sisäpinnoilla on jokin sileä paperi, joka mahdollistaa eristeen alas liukumisen. Eristeeksi sopii parhaiten puusepänliikkeen kuiva höyläys- ja sahausjäte. Eristeen valuttamisessa on syytä käyttää ns. rassilankaa, jolla estetään purujen holvautuminen. Purujen tulee olla kuivia ja tuoreita.

Ulkoverhouksen takana olisi syytä olla pystysuuntainen tuuletusrako, jotta maalipinta pysyy kunnossa.

Toinen vaihtoehto on puhalluttaa seinärakenteiden onteloihin puukuitupohjaista selluvillaa korkeapainepuhaltimilla, jotka kulkevat autoissa työmaalle. Puhallettaessa on syytä varmistua, ettei eriste lennä rakojen kautta pihalle ja vintille ympäriinsä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Markkinoille on tulossa myös pellavarouhepohjainen tuote, mutta käsittääkseni se on tarkoitettu vain yläpohjiin niin kuin puhallusvuorivillakin.

Todennäköisesti työläämpi vaihtoehto on uusia ulkoverhous, asentaa lämmöneristeet ulkokautta ja laittaa ulkoseinäverhouksen taakse kunnollinen pystysuuntainen tuuletusrako.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)