Mainos

Miten oikaista mökin perustukset?

Mainos

Mökkimme pi­la­ri­pe­rus­tuk­set liikkuvat ja antavat kesän mittaan periksi. Kuinka voisimme vahvistaa ja oikaista mökkimme pe­rus­tuk­set?

Mökin perustusten pienten painaumien korjaus voi onnistua itse tehden, mutta kantavien rakenteiden uusiminen ja oikaisu vaativat tarkkaa suunnittelua. Silloin urakalle on myös nimettävä vastaava työnjohtaja ja rakennusvalvonnasta selvitettävä, tarvitaanko työlle lupaa.

Epätasaisesti painuneet hirsiseinät voidaan oikaista nostamalla ne nestetunkkien avulla suoraan seinän alta. Oikaistun seinän alapuolisten pilareiden pituutta jatketaan tai tehdään uudet pilarit.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kun mökin perustukset oikaistaan, rungosta irrotetaan ikkunat ja katto avataan tarvittaessa piipun ympäriltä. Noston ajaksi seinien sisä- ja ulkopuolelle on yleensä hyvä asentaa pystysuuntaiset tukipuut. Mökin seinä kiristetään suoraksi tukipuiden ja seinän läpi ulottuvilla pulteilla. Tunkin ja hirren välissä kannattaa käyttää esimerkiksi paksua rautalevyä, jotta kuormitus jakautuu tasaisemmin.

Perustusten painuneet, vinot ja huonokuntoiset pilarit uusitaan kokonaan. Niiden kuopat kaivetaan kantavaan syvyyteen ja kuoppiin valetaan anturat. Jos kantava maapohja on kovin syvällä, voidaan anturan pohjalle mahdollisesti kiertää teräksinen kierrepaalu lisäämään kantavuutta.

Anturan päälle valetaan uusi pilari pilarielementin avulla tai se muurataan harkoista. Uuden pilarin ympärille asennetaan routalevysuojaus vaakatasoon hieman anturan yläpuolelle ja pilarista poispäin viettäväksi.

 

Kuva: Anne Saarinen/Vastavalo

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)