Mainos

Miten korjata talven vauriot saaressa?

No image
Mainos
Mökkimme sijaitsee lähellä rantaa saaressa. ”Tulvavesi” nousee ajoittain rantaan, ja maa on sa­vi­poh­jai­nen. Jäät saattavat siirtää terassin portaita toiselle puolelle tonttia, ja routa liikuttelee huvimajaa. Isolla kalustolla ei pääse paikkoja oikomaan. Onko mahdollista tilata saareen esimerkiksi hiekkasatsia tai kiveyskiviä, haketta tai muuta, jolla voisi laitella paikkoja ryhtiin? Pystyykö ja mitä maksaisivat tällaiset toimitukset, jos ne tuotaisiin esimerkiksi jäitä pitkin ja sy­vä­lu­mi­ses­sa maastossa?

Saaressa lähelle rantaa tehdyt rakenteet voivat olla siinä määrin alttiina liikkuvien jäiden ja aallokon voimille, että kestävät rakenteet on aina suunniteltava tapauskohtaisesti.

Raskas betoniporras saattaa kestää jäidenkin liikutteluvoimia, mikäli perustaminen tehdään ainakin 20–30 cm:n syvyyteen. Ennen valua portaan alle on vielä asennettava routaeristelevyt, jotta jäätyvä maa ei pääse liikuttelemaan valmista porrasta. Usein saattaa olla viisaampi ratkaisu tehdä siirrettävä porras, jonka voi siirtää turvaan ennen liikkuvien jäiden tuloa.

Huvimajan perustukset voi eristää routimiselta. Yleensä perustuksena voi olla anturan päälle muurattu harkkoperustus, jolloin anturan alle on ennen valua asennettava routaeristelevy. Vanhan pilarin voi eristää pilarin ympärille asennettavalla routaeristeellä. Sopiva työtapa voisi olla poistaa pilarin ympäriltä pintamaata ja täyttää potero lämpöä eristävällä kevytsoralla. Kevytsoran suojaksi on vielä levitettävä pintasora tai hiekka.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Talvikuljetus saareen onnistuu parhaiten moottorikelkalla. Haketta ja kuoriketta voi käyttää pintakatteena ja kuljetukseenkin löytyy aina paikallisesti edullinen ratkaisu.

Hiekka ja kivikuljetukset vaativat yleensä tarkkaa selvittelyä jään kantavuudesta. Usein tarvitaan jään päälle tehtävää vesipumppausta ja lisäjäädytystä. Edullisempi vaihtoehto voi olla kesällä tehtävä lauttakuljetus. Mikäli saaresta on mahdollista siirtää hiekkaa haluttuun paikkaan, on edullisinta kuljettaa saareen lautalla telakaivuri tai traktorimönkijä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)