Mainos

Mistä kertalämmitteinen kiuas?

No image
Mainos
Haluaisin vaihtaa rantasaunan jat­ku­va­läm­mit­tei­sen kiukaan ker­ta­läm­mit­tei­seen, mutta en löydä mistään sopivaa mallia. Esimerkiksi Aito-kiuas on liian korkea, sillä se tulee lauteiden yläpuolelle. Misan Kerttu-kiukaan läm­mi­tys­ka­pa­si­teet­ti on puolestaan liian pieni suhteessa saunan tilavuuteen, joka on 22 m3. Tiiliseinää on 3 m2, samoin ik­ku­na­pin­taa. Saunan seinät ovat pyöröhirttä. Peruslämpöä ei ole. 

Kertalämmitteisiä kiukaita valmistaa vain muutama tehdas, mutta suureenkin saunaan löytyy kyllä sopiva malli.

Kiukaan oikea koko selviää seuraavalla laskukaavalla. Ensin mitataan saunan tilavuus kuutiometreinä ja sitten palomuurin ja ikkunoiden pinta-ala neliömetreinä. Pinta-ala lisätään tilavuuteen siten, että yksi neliömetri vastaa yhtä kuutiometriä. Kyseisessä saunassa 22 + 3 + 3, saadaan 28. Koska saunassa ei ole peruslämpöä, lukemaan voi varmuuden vuoksi lisätä vähän ylimääräistä. 30 kuutiometrille mitoitetun kiukaan pitäisi ainakin riittää.

Jos puntaroi kahden kiuasmallin välillä, kannattaa yleensä valita suurempi. Kiuas voi olla liian pieni mutta liian suureksi sitä haukkuu vain harva.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kiuasvalmistajien mukaan kertalämmitteisiin ei päde se jatkuvalämmitteisten suositus, että kiukaan pitäisi olla lauteiden tasoa matalammalla. Kertalämmitteisissä suureen kivimassaan varastoituu niin paljon lämpöä, että se pöllähtää ympäri saunan, kun luukku avataan.

Puulämpö Suomi Oy:n valmistamat Aito-kiukaat ovat siis korkeudeltaan käypiä. Niistä sopivin malli lienee AK-78, joka on mitoitettu 19?30 m3:lle. Sen asentamisessa tarvitaan muuraria, sillä kiukaan järeyden takia tulipesä muurataan vasta paikan päällä.

Misa Oy:n valmistama Kerttu-kiuas riittää esitteen mukaan 25 m3:lle. Jos arvelee kiuasta liian pieneksi, siihen voi tilata korokerenkaan suoraan valmistajalta. Se lisää kivimassaa sadalla kilolla, jolloin kiukaassa riittää puhtia 35 m3:n lämmittämiseen.

Lisätietoja kiukaista:
Misa Oy, Lemi, (05) 414 639

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)