Mainos

Mikä lamelli?

No image
Mainos
Miten lamellihirsi eroaa muista hir­si­tyy­peis­tä?

Hirsilamelli liimataan kahdesta tai useammasta puisesta lamellista niin, että kova sydänpuu jää hirren pintaan. Nykyään käytetään lamellin valmistuksessa myös muunlaisia tekniikoita, jolloin tuo sydänpuuajatus kärsii.

Olennainen osa lamellin valmistusta on puun kuivaus. Jos puu kuivataan huonosti, kuivuminen jatkuu pahimmassa tapauksessa liimauksen jälkeen, jolloin tuloksena voi olla saumojen irtoilua. On selvää, että eri valmistajien kuivauksessa on hankalasti todennettavia eroja.

Lamellihirttä valmistaa Suomessa arviolta kymmenkunta valmistajaa. Pari on hankkinut itselleen VTT:n sertifi kaatin, joka on jonkinlainen tae laadunvalvonnasta. VTT:n myöntämät sertifi kaatit löytyvät VTT:n hakukoneella.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Lamellihirttä on tehty Suomessa parinkymmenen vuoden ajan, joten tekniikka ja tarkkuus ovat luonnollisesti parantuneet. Valmistajilta voi kysellä takuuta heidän tuotteelleen.

Kun lamellihirsi tehdään hyvin, se säilyttää puun hyvät ominaisuudet ja halkeilu saadaan pois. Normaali hirsihän halkeilee ja vääntyilee säiden vaikutuksesta. Varmasti sekä lamellista että perinteisestä hirrestä on markkinoilla myös sutta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)