Mainos

Mihin sähkökeskus sijoitetaan?

No image
Mainos
Talomme on vuonna -57 rakennettu rin­ta­ma­mies­ta­lo. Olemme nyt re­mon­toi­mas­sa alakerran 80-luvulla rakennettuun "lapinlisään" ma­kuu­huo­net­ta. Huone on aikoinaan rakennettu työ-/as­kar­te­lu­huo­neek­si ja siellä sijaitsee talon säh­kö­pää­kes­kus. Tar­koi­tuk­sem­me olisi koteloida se piiloon, mutta parisänkymme sijoittuisi sen lähettyville ja vauvan pinnasänky suoraan sen alapuolelle. Onko säh­kö­pää­kes­kuk­ses­ta haittaa lapselle? Onko ylipäänsä makuuhuone oikea paikka säh­kö­pää­kes­kuk­sel­le?


Pääkeskuksen paikka ei ole makuuhuoneessa eikä lastenhuoneessa. Keskus sijoitetaan yleensä eteiseen tai kokonaan erilliseen tekniseen tilaan.

Sähkökeskuksen sijoituksessa tulee ottaa huomioon, että keskuksen eteen jää hoitotila niin, että keskuksessa suoritettavat huolto- ja käyttötoimenpiteet voidaan suorittaa ilman vaaraa. Keskuksen eteen ei saa varastoida esineitä, jotka estävät pääsyn keskuksen luo, haittaavat sen käyttöä tai aiheuttavat palovaaraa.Asunnoissa ja siihen liittyvissä tiloissa, joissa keskuksen laitteet voivat lukitsemattomina olla lasten kosketeltavissa, on tulppavarokkeiden asennuskorkeuden oltava vähintään 1,7 m. Muita käyttötoimenpiteenä käsiteltäviä kojeita kuten esim. kytkimiä voi olla alempana. Nämä saattavat lastenhuoneessa houkuttaa lapsia tarpeettomasti räpsyttelemään niitä. Tällaiseen käyttöön kojeet eivät ole tarkoitettu, eivätkä ne välttämättä kestä jatkuvaa räpsyttelyä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen


Keskuksen suojaaminen tarpeettomasti koteloinnilla ja lukitsemisella vaikeuttaa keskuksen käyttöä esimerkiksi tilanteessa, jossa keskus täytyy saada nopeasti jännitteettömäksi. Keskuksen erilliskotelointi voi myös estää jäähdytyksen, jolloin keskus voi kuumentua vaarallisesti ja näin ollen myös komponentit vanhenevat nopeammin.Sähkökeskuksen lähietäisyydellä esiintyy magneettikenttiä. Noin 1 mikroteslan (8uT) tasoisille kentille altistuminen elinympäristössä on varsin yleistä. Esimerkiksi sähkölaitteita käytettäessä magneettikenttä voi ylittää tämän tason lähietäisyydellä. Normaalikäytössä altistusajat jäävät kuitenkin yleensä lyhyiksi. Vaikka magneettikenttien mahdollisista vaikutuksista ihmisiin ei ole saatu näyttöä, pienen lapsen altistaminen säännöllisesti pitkiksi ajoiksi sähkökeskuksen magneettikentälle ei liene millään tavalla perusteltua.

Lisätietoja:
Sähkö- ja magneettikenttien vaikutuksista löytyy tietoa Energiateollisuuden sivuilta: Energia.fi.Asiantuntija: Turvallisuusinsinööri Leila Öhman, Turvatekniikan keskus Tukes

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)