Mainos

Kylpyhuoneen vedeneristys

No image
Mainos
Ri­vi­ta­lo­yh­tiöm­me kyl­py­huo­nei­den sei­nä­ra­ken­teet päätettiin uusia, koska seinien lastulevyjä peittävien muo­vi­ta­pet­tien ja lattian muo­vi­mat­to­jen saumat alkoivat aueta. Joissakin asunnoissa oli jo ho­me­vau­rioi­ta. Vanhan puhdistetun lastulevyn pinta oli tarkoitus oikaista, vesieristää ja laa­toit­taa.

Vanhat muo­vi­pin­noit­teet piti poistaa, mutta isännöitsijä ilmoitti, etteivät ne lähdekään irti rikkomatta alla olevaa lastulevyä. Korjauksena muovimattoon ajettiin kapeat pystysuorat urat noin 250 mm välein ja uriin porattiin reikiä.

Väliseinän rakenteeksi tuli siis: vanha lastulevy, puurunko ja lastulevy sekä rikottu vanha muo­vi­mat­to­ta­pet­ti, kip­si­le­vy­tys, vedeneriste Ardex 8+9 ja laatoitus. Onko korjaus onnistunut ja pit­käi­käi­nen?

Suihkun roiskevesialueilla vesi kulkeutuu kapillaarisesti saumojen kautta laattojen taakse muodostaen sinne lähes pysyvästi mikrobien kasvun mahdollistavat olosuhteet. Ratkaisu kertoo suunnittelijan tiedostaneen, että kosteutta pääsee käytetyn vedeneristeen läpi, mutta muovitapettiin tehdyt urat ja levyyn tehdyt reiät eivät toimi niin kuin on kuviteltu.

Tapettien kiinnityksessä käytettyä liimaa saattaa olla yhä levyssä, eikä kosteus tasaannu riittävän nopeasti takana olevaan väliseinän ilmatilaan ja siitä edelleen huonetiloihin. Kosteutta siis jää liian pitkäksi aikaa niille alueille, joissa muovitapetti on ehjä. Vaikein tilanne on ulkoseinässä, jossa lämpötilan lasku talvella ja lämmöneristeet hidastavat kosteuden kulkeutumista pois.

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Korjauksena suosittelen seinärakenteiden purkamista runkovaiheeseen. Rungon päälle tulee asianmukainen levytys ja vedeneristys tuotteella, jonka vesihöyrynläpäisevyys on riittävä eli alle 25 x 10–12 kg/(m2sPa). Tämä siksi, ettei saumojen läpi laattojen taakse kapillaarisesti siirtyvä kosteus kylmemmillä rakenteen osilla synnytä ajan myötä mikrobivaurioita.

Myös kastuvien pintojen lämmityksellä on merkittävä vaikutus niiden kuivumiseen. Pesutilojen lattialämmitystä ei pidä lopettaa kesäaikanakaan, jotta veden aiheuttama kosteus haihtuu eikä imeydy laattojen alle.

 

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)