Mainos

Jäytiäiset riesana

No image
Mainos
Asumme muutaman vuoden vanhassa puu­run­koi­ses­sa oma­ko­ti­ta­los­sa. Silloin tällöin olemme nähneet yksittäisiä jäytiäisiä vael­te­le­mas­sa lähinnä lat­tia­lis­to­jen päällä.

Jossain mainittiin, että jäytiäinen voi olla merkki kos­teus­vau­rios­ta, mutta että sitä esiintyy myös uusissa ra­ken­nuk­sis­sa niin kauan, kunnes rakenteet ovat kuivuneet. Kuinka kauan rakenteiden kuivuminen voi kestää?

Voivatko jäytiäiset tulla esim. uusien las­tu­le­vy/mdf-kalusteiden tai hieman homeisten polttopuiden mukana sisälle?

Muutama yksittäinen jäytiäinen silloin tällöin ei vielä anna aihetta huoleen. Jos talossa todella olisi kosteusvaurio, jäytiäisiä olisi laumoittain liikkeellä. Uudessa omakotitalossa jäytiäisiä voi näkyä noin 0-4 vuoden ajan rakenteiden kuivuessa. Uusia jäytiäisiä voi toki tulla huonekalujen ja erityisesti homeisten polttopuiden mukana sisätiloihin.

Jäytiäiset elävät luonnonvaraisina lintujen pesissä ja lahoavassa puussa, mutta jotkut lajit elävät vain sisätiloissa. Otukset ovat hentoja ja pehmeäihoisia, ja niillä on melko leveä pää. Koko vaihtelee yhdestä kahteen milliin. Väriltään ne ovat kellahtavia, jokunen tummempikin laji on olemassa. Yleensä luonnonvaraisilla lajeilla on siivet ja sisätiloissa asuvilla ei ole siipiä lainkaan tai ne ovat hyvin pienet. Jäytiäisiä tunnetaan useita satoja lajeja.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jäytiäiset käyttävät ravinnokseen olematonta sienirihmastoa, jota voi kasvaa esim. kylmää ulkoseinää vasten olevan huonekalun tai taulun takana. Kosteahko paperi on oikein hyvä kasvualusta sienille. Kuivattaminen, lämmittäminen ja tuulettaminen ovat edelleen parhaat torjuntakeinot.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)