Mainos

Hirsiseinän maalaus sisällä

No image
Mainos

Olemme purkaneet 70-luvulla rakennetun pyö­rö­hir­si­mö­kin ja nyt pys­tyt­tä­mäs­sä sitä uuteen paikkaan. Ulkoseinät on maalattu aikoinaan täysin peittävällä maalilla, sisäpuolen seinät on tarkoitus puhaltaa puhtaaksi. Ulkopuolta emme kuitenkaan ajatelleet puhaltaa mökkiä.

­Ha­luai­sim­me maalata sisäseinät melko valkoisiksi, kuitenkin niin että puun omat syyt näkyvät. Mikä öl­jy/­va­ha/­maa­li sisäseiniin kannattaa valita?

­Mie­ti­tyt­tää, saammeko mökin ”hengittäväksi”, kun ulkoseinät ovat jo ihan peittävällä maalilla maalatut. Olemme kotona käyttäneet puo­li­pa­nee­lei­hin vahaa, joka jättää kiiltävän ja pyyhittävän pinnan. Onko sellainen pinta hen­git­tä­vä?

Hirsiseinän pintakäsittelyssä pätee sama perussääntö kuin kaikilla muillakin ulkoseinärakenteilla. Ulkopinta ei saa olla höyrytiivis, jotta puulla on mahdollisuus kuivua ulospäin. Sisäpinta sen sijaan saa olla tiiviimpi. Erona esimerkiksi lautaverhoiltuun ulkoseinään on kuitenkin se, että lautaverhouksen taustalle jätetään tuuletusrako. Tämä mahdollistaa seinärakenteen kuivumisen myös rakenteen sisällä olevan tuuletusraon kautta, jolloin ulkopinta voi olla tiiviimpi. Tätä mahdollisuutta massiivipuisella hirsiseinällä ei ole, joten kuivuminen voi tapahtua vain hengittävän ulkopinnoitteen läpi.

Tämän hirsirungon uusiokäytössä tärkein kysymys ehkä onkin, että voidaanko ulkopintaan jättää vanha maali. Ohut alkydimaalikerros saattaa toimia riittävän hengittävänä pinnoitteena, mutta niin sanottu lateksimaalipinta on yleensä liian tiivis. Uusintamaalaukset saattavat muodostaa myös alkydimaalikerroksesta liian tiiviin. Varmaa ratkaisua haettaessa kannattaa liian tiivis maalikerros poistaa myös ulkopinnasta.

Ulkopinnan käsittelyyn tulisi käyttää hengittävää ja peittävää puunsuojapinnoitetta. Myös kuultava puunsuojapinnoite toimii hyvin jättäen hirren pinnassa olevan syykuvion kauniisti näkyviin. Käyttöohjeen mukainen pohjusteen käyttö ehkäisee pintahomeen muodostumista. Vanhan ajan pinnoitteista käyttöön soveltuvat hyvin punamultamaalit sekä rautavihtrilli, joka harmaannuttaa pinnan ja suojaa homekasvulta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hirren sisäpinnoite voi sen sijaan olla ulkopintaa tiiviimpi, joten käsittelyvaihtoehtoja on useita. Hirsiseinän yhtenä hyvänä ominaisuutena tosin pidetään sisäilman kosteusvaihteluiden tasaamista. Tämä ominaisuus hieman heikkenee, jos sisäpinnoite on kovin tiivis.

Hirsipinnoilla käytetään usein lakkoja, paneelisuojia ja joskus myös öljyjä ja vahoja. Maaleja käytetään harvemmin, koska etenkin pyörö- ja höylähirsien halkeilu saattaa näkyä haittaavasti maalatulla pinnalla. Lakat, suoja-aineet, maalit ja öljyt antavat kukin erilaisen vaikutelman. Lakkoja käytetään usein värittömänä, vaikka niistä on mahdollisuus saada myös kauniita kuultavia sävyjä. Sekä lakoista että maaleista on saatavilla useita kiiltoasteita.

Öljyt imeytetään puuhun, jolloin ne syventävät puun omaa väriä ja syykuviota eikä niistä jää tiivistä kalvoa pintaan. Myös ehdottamanne vaha soveltuu hirsipinnalle muodostaen tiivey-deltään lakan ja öljyn välimaastoon sijoittuvan pinnoitteen.

Kuultavien tuotteiden sävy puupinnalla riippuu muun muassa puun huokoisuudesta, käytetystä tuotteesta ja ainemäärästä. Kuultavia tuotteita kannattaa testata pienelle huomaamattomalle koealueelle ennen koko alueen käsittelyä, jotta voidaan varmistua siitä, että lopputuloksesta tulee halutunlainen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)