Mainos

Hajua ja muurahaisia

Mainos
Asumme 1970-luvulla rakennetussa talossa. Nyt, kun vettä on tullut vaikka muille jakaa, on nurk­ka­huo­nee­seen ilmestynyt ummehtunut haju, joka ei lähde tuu­let­ta­mal­la pois. Muurahaisia on ollut talossa sisällä vuo­si­kym­me­niä. Talon puurunkoiset ulkoseinät on verhottu tii­li­muu­rauk­sel­la, mikä alkaa valesokkelin päältä. Rakennus on salaojitettu ja perustettu paksun kunnolla pietyn betonilaatan päälle. Kaikkialla muualla on puulattiat, paitsi sau­na­ti­lois­sa. Keittiössä ja wc:ssä lautalattian päälle on laitettu muovimatto. Missähän mahtaa olla syy hajuun ja muu­ra­hai­siin?

Pienenkin tunkkaisen hajun tai muurahaisten ilmestyminen rakennukseen on viite kosteusvauriosta.Virheellisesti suunniteltuun ja toteutettuun rakenteeseen syntyy ensin kosteusvaurio, jota seuraa muurahaisten armeija. Talon rakennustapaan liittyy monta ongelmakohtaa, jotka ovat vaarassa muodostua bakteeri- ja sienirihmastojen kasvualustaksi.

Betonilaatan alla tulisi olla hyvin tiivistyvää karkearakeista soraa tai mursketta, mikä estää veden kapillaarisen nousun ja pitää kosteuden maaperässä. Kun kuumabitumikäsittely betonilaatan päällä on vanhentunut ja kova sekä kosteuspaine alhaalta ylös suuri, bitumikalvo murtuu, ja kosteus siirtyy lattiarakenteisiin sekä eristetilaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkkä kuivatus ei riitä puulattian vesivahingon korjauksessa, vaan kastuneet materiaalit on syytä vaihtaa tai ainakin kuivattaa nopeasti sijaintitilansa normaaliin kosteuteen ja desinfioida tarvittaessa. Puulattian päälle asennettu muovimatto muodostaa aina riskitekijän. Puulattiarakenteen on oltava ilmanpitävä lämmöneristeen joka puolella ja kosteusteknisesti hengittävä. Tällöin muovikalvoja ei tule käyttää.

Valesokkeli on aina ongelmallinen, kun takana olevat ulkoseinän orgaaniset materiaalit ovat samalla tasolla kuin seinustan maanpinta ja talvella seinustoille kasatut lumet. Ulkoseinän alaosissa olevan ilmatilan kosteus nousee helposti 100 % tuntumaan, jolloin mikrobien kasvu voi tai oikeammin käynnistyy. Seurauksena on muurahaismaailman ihanneolosuhteet, kun kosteutta, sienirihmastoa ja lämpöä on riittävästi. Valesokkeliakin käytettäessä on muistettava ”halkaista” sokkeli lämmöneristeellä.

Julkisivumuurauksen takana pitää aina olla koko seinäpinnan kattava 30–50 mm:n tuuletusrako. Muutaman pystysauman avaaminen ei riitä. Puuseinärakenteita vasten ei tulisi valaa betonilattiaa, koska puun tasapainokosteus nousee ilmastoitumisen puutteiden johdosta nopeasti yli 20 %:n, mikä on puun ja mikrobikasvun kannalta aivan liian korkea kaikilla lämpötila-alueilla. Betonilattioiden alueella puuseinien alajuoksun tulisi olla irti betonivalusta ja ulottua enintään 50 mm lattiapinnan alapuolelle.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)