Mainos

Haaveissa patinoitunut hirsimökki? Näin harmaannutat hirret

Mainos
Haluamme hir­si­mök­kim­me harmaantuvan luon­nol­li­ses­ti. Pitääkö ikkunapokat, terassin sisäkatto ja lattia käsitellä jotenkin? 

Hirsiseinän ulkopinnan on läpäistävä vesihöyryä, jotta rakenne pääsee kuivumaan. 

Reiluilla räystäillä suojattu hirsiseinä ei välttämättä vaadi pinnalleen muuta kuin homeelta suojaavan pinnoitteen. 

Puun vanhenemisen aiheuttama luonnollinen harmaantuminen ehkäisee jo sinällään pintahomeen muodostumista. Uusien ulkopintojen harmaannuttamista voi nopeuttaa rautasulfaattikäsittelyllä. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos seinä on korkea, se kastuu helpommin tuulisella sadesäällä ja kaipaa pintaansa vettä hylkivän pinnoitteen, joka ei kuitenkaan saa olla höyrytiivis. 

Myös suojaamaton ikkunanpuite on altis säärasituksille. Puiterakenteet keräävät runsaasti lasipinnoilta valuvaa vettä ja kosteutta, joten ne on hyvä suojata vettähylkivällä pinnoitteella. Myös ulkopinnan lasituslistojen vesitiiviys on tärkeä varmistaa. 

Ikkunan puite- ja karmirakenteiden ulkopinnoille sopii pintakalvon muodostava kylläste. Se on hyvä uusia 5–10 vuoden välein. 

Terassin lattialaudoille soveltuu sama kalvon muodostava kylläste kuin ikkunapuitteillekin. Katto puolestaan säilyy käsittelemättömänä, mutta se voi kerätä kosteissa olosuhteissa harmillisesti pintahometta. Katon voi käsitellä rautasulfaatilla, mikäli tumman pinnan aiheuttama vaikutelma sopii kokonaisuuteen.
Kuvaaja: Jorma Silkelä/Vastavalo 

Lue lisää: 


Mikä maali kannattaa valita hirsiseinään sisällä? 
Miten suojata alin seinähirsi saunassa? 
Kosteusvaurio hirsimökissä?

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)