Mainos

Aurinkosähköjärjestelmä mökille

No image
Mainos
Mihin hintaan saa riittävät pelit ja vehkeet, jotka riittävät pyörittämään jääkaappia ja tv:tä? Mitä kaikkea tarvitaan mukaan. Kuka asentaa? Mistä muuten saisi asiallista tietoa ja jopa vertailuja au­rin­ko­pa­nee­leis­ta. Mainoksia toki löytyy, mutta faktaa tar­vit­tai­siin.

Aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu lähtee siitä, onko mökki satunnaisessa käytössä vai vietetäänkö siellä pitempiä aikoja. Näistä lähtökohdista laskien toimivan aurinkosähköjärjestelmän saa noin 2000-5000 eurolla. Järjestelmää ei pidä alimitoittaa, sillä jääkaappi, digi-tv sekä valaistus voivat viedä yllättävän paljon tehoa.

Eräs suuri valmistaja myy 4000 euron pakettia, johon kuuluu kaksi 130 watin aurinkopaneelia, neljä 115 ampeeritunnin akkua, ohjainyksikkö sekä 12 voltin jääkaappi. Pelkän pienjännitejääkaapin jälleenmyyntihinta on tuhannen euron paikkeilla. Tämän paketin pystyy asentamaan itse. Jos investoi invertteriin eli muuntimeen, sähkölaitteet voivat olla normaaleja 230 voltin laitteita, ja esimerkiksi jääkaapin saa silloin parilla sadalla eurolla. Valinta on siis aluksi tehtävä 12 voltin ja 230 voltin järjestelmien välillä. Edullisimpien muuntimien tuottama jännite on ns. modifi oitua siniaaltoa, joka ei välttämättä sovi esimerkiksi televisiolle. Puhdasta siniaaltoa tuottavat invertterit ovat kalliimpia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Muuntimen teho kannattaa myös mitoittaa oikein. Pienjännitelaitteita on voinut asentaa itse, mutta 230-volttinen järjestelmä vaatii ammattilaisen. Asennuksiin menee tyypillisesti yksi työpäivä, josta tavallisella 50 euron tuntilaskutuksella ja matkakuluilla lisättynä voi laskea asennuskustannukset, ellei lähipiirissä sitten ole soppapalkkaan tyytyviä sähkömiehiä.

Aurinkoteknillinen yhdistys on julkaissut varsin selkeän Aurinko-opas/aurinkoenergiaa rakennuksiin, jota voi tilata yhdistyksestä. Alan liikkeillä on jo kymmenien vuosien kokemus aurinkosähköjärjestelmistä, ja tarjouksia kannattaa pyytää vertailtavaksi useampia.

Oivallinen keino saada olennaista ja käytännönläheistä tietoa on tietysti jututtaa tuttavia, joilla on ollut aurinkosähköjärjestelmä käytössään muutamia vuosia. Kannattaa myös kiinnittää huomiota laitevalmistajien antamien takuuaikojen pituuteen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)