Mainos

Yksityisyyttä mökkirantaan

No image
Mainos
Onko mökkiläisen rannalla veden suunnalla min­kään­lais­ta yksityistä aluetta? Kuinka lähellä rantaani naapurit ja muut veneellä liikkuvat saavat kulkea? Voinko säilyttää ka­las­tus­ve­net­tä laiturini vieressä, täysin omalla kohdallani, vaikka naapuri valittaa mai­se­maes­tees­tä? Veneen perä on rantaa kohti ja keula selälle päin kiin­ni­tet­ty­nä.

Toki on. Vaikka Suomessa on poikkeuksellisen laajat jokamiehen oikeudet, pihapiiri on yksityistä aluetta. Myös mökin edustan vesialueen katsotaan kuuluvan pihapiiriin, joten toisen saunarannan läheisyyteen ei sovi mennä esimerkiksi onkimaan. Tarkkaa metrimäärää ei pihapiirille ole laissa määrätty, mutta se paljon puhuttu talonpoikaisjärki kehottaa ajelemaan veneellä kauempana kuin 100 metrin päästä toisen mökkirannasta.

Vesialueiden omistussuhteet saattavat joissain paikoin olla hieman sekaisia, ja merkitystä on myös sillä, onko mökki meren vai järven rannalla. Kaikissa tapauksissa kuitenkin mökkiläisen lähiranta on hänen yksityisaluettaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kalastusveneen säilyttäminen rannassa on jo visaisempi juttu. Periaatteessa jokaisella on oikeus säilyttää rannassaan venettä, toisaalta taas naapureille ei sovi aiheuttaa kohtuutonta ja pysyvää haittaa. Varsinaisia oikeuden ennakkotapauksia kalastusveneen säilyttämisestä mökkirannassa ei ole. Jos välttämättä haluaisi lihottaa juristien lompakkoa, oikeus todennäköisesti ottaisi huomioon, paljonko esimerkiksi mm. maisema-, melu- ja hajuhaittoja veneestä naapurille koituu. Veneen asennolla tuskin olisi merkitystä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)