Mainos

Yksityistien käyttö arveluttaa

No image
Mainos
Van­hem­mil­ta­ni perimäni saarimökin kaup­pa­kir­jas­sa luki, että kulku mökille tapahtuu vesitse. Venettä olemme pitäneet kunnan omistamalla rannalla, jonka ylläpidosta vastaa paikallinen tiekunta. Olemme maksaneet tiekunnalle venepaikasta mutta emme rantaan johtavan yksityistien käytöstä. Eihän meillä ole siihen edes tieoikeutta. Mitäs jos tiekunta huomaa, että käytämme tietä luvatta? 

Tässä tapauksessa tieoikeuden saaminen tuottaa tuskin ongelmia, yli-insinööri Simo Mikkola Maanmittauslaitokselta lohduttaa. Koska tiekunta ei ole ollut asiassa aloitteellinen, kysyjän kannattaa itse ottaa yhteyttä tiekunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen.

Silloin jos saarimökiltä puuttuu kulkuyhteys tyystin, kiinteistön omistajan pitää hakea yksityistietoimitusta maanmittaustoimistosta. Toimituksessa selvitetään tieoikeuksien lisäksi maa- ja vesialueiden käyttöoikeudet venettä ja laituria varten.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos saaritontilla on ranta-asemakaava, kulkemiseen on yleensä otettu kantaa kaavaselostuksessa. Kaavassa voidaan esimerkiksi todeta, että lähistöllä on sopiva yleinen venesatama. Venepaikka voi sijaita myös ns. yhteiskäyttöalueella. Jotta sen saa virallisesti käyttöönsä, pitää perustaa kiinteistönmuodostamislain mukainen rasite. Myös sitä haetaan maanmittaustoimistolta.

Venepaikasta voi tietysti sopia myös vapaamuotoisesti paikallisen maanomistajan kanssa. Kannattaa muistaa, että tällainen sopimus sitoo ainoastaan sen tekijöitä ja heidän perillisiään. Sopimus siis raukeaa, jos mökki myydään ulkopuoliselle.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)