Mainos

Naapuri havittelee vesijättöämme

No image
Mainos
Mökkimme edessä on ve­si­jät­tö­maa, jota emme ole lunastaneet. Voiko hankala naapurimme ostaa sen meitä kuulematta? Voimme ostaa vesijätön, jos on pakko, mutta emme halua naapurin lunastavan sitä.

Vesijättömaa on syntynyt joko järvenlaskun tai maan kohoamisen seurauksena. Otaksun, että mökkinne edustalla oleva maa on jälkimmäistä.

On mahdollista, että naapurinne pystyy lunastamaan vesijättömaan, jos hän niin haluaa. Hän voi tehdä ostotarjouksensa myös teitä kuulematta. Kaupanteon jälkeen alueesta muodostetaan lohkomistoimituksessa itsenäinen kiinteistö, jota ette enää voi lunastaa itsellenne.

Jos vesialue vesijättömaineen on yhteisomistuksessa, teillä on mahdollisuus estää kauppa. Myynnistä päättävät yhteisalueen osakkaat osakaskunnan kokouksessa, josta tiedotetaan osakkaille. Kuulutus kokouksesta saatetaan julkaista myös paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä. Kokouskutsussa on mainittava käsiteltävät asiat, kuten esimerkiksi vesijätön ostotarjous. Jos ette ole osakas, jää tiedonsaantinne ostotarjouksesta sattuman varaan. Siinä tapauksessa teille lienee varminta, että laitatte itse vireille vesijätön lunastustoimituksen maanmittaustoimistossa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Miten lomailunne sitten muuttuu, jos naapuri pystyisi ostamaan vesijättömaan tonttinne ja vesirajan välistä? Ei mitenkään, jos naapuri pitää alueen luonnonvaraisena. Mahdollista kuitenkin on, että hän tekee siitä vaikka oman uimarannan uimakoppeineen. Käyttämättömän alueen aitaaminen ilman syytä on kiellettyä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)