Mainos

Vähentääkö lasitus rakennusoikeutta?

No image
Mainos
Aloitamme mökin rakentamisen ensi suvena, joten kuluva kesä menee sitä suun­ni­tel­les­sa. Koska haaveittemme mökki on pieni, emme tarvitse paljoakaan ra­ken­nusoi­keut­ta. Täs­men­ty­mät­tö­miin unelmiimme kuuluu kuitenkin suuria terasseja, gril­li­ka­tok­sia, verantoja? Mitäs jos innostumme lasittamaan ne? Vähentääkö se ra­ken­nusoi­keut­tam­me?

Rakennusoikeudella tarkoitetaan sitä kerrosalaan laskettavien tilojen määrää, jonka kullekin tontille tai tilalle saa rakentaa. Sen lisäksi voi esimerkiksi rantakaavassa olla muitakin rakentamisen määrää tai yksittäisen rakennuksen suuruutta koskevia määräyksiä.

Rakennusarkkitehti Pirjo Väänänen opastaa, että yleensä parvekelasityyppisesti lasitettu tila ei tule kerrosalaksi, kuten ei parvekettakaan lasituksen jälkeen aleta pitää kerrosalaan kuuluvana tilana. Raja on kuitenkin hiuksenhieno: tässä tarkoitetaan todellakin yksinkertaisia, sivuun liukuvia tai kääntyviä lasituksia, ei kiinteitä tai esimerkiksi umpiolasilla varustettuja ikkunoita.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Joissakin kunnissa voi olla erityisiä säännöksiä asiasta, ja esimerkiksi rantakaavassa voi olla rajoitus katetun terassitilan määrästä. Lisäksi rakennustarkastajan kanssa pitää yhdessä katsoa, että lasitus sopii kohteeseen ja ympäristöön.

Vaikka lasitus ei rakennusoikeutta söisikään, sen asentamismahdollisuus pitää varmistaa kunnan viranomaiselta – siis rakennustarkastukselta – ennen puuhaan ryhtymistä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)