Mainos

Mikä on myyjän vastuu kosteusvauriossa?

No image
Mainos
Ostimme kesäpaikan 2004 suoraan myyjältä. Viime vuonna nuohooja huomasi, että pii­pun­pel­li­tyk­sen ja huopakaton liittymästä on päässyt vuosia vettä ra­ken­tei­siin. Nyt vauriot on korjattu. Kesäpaikka oli myynnissä jo 2003 kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jäl­lä maininnalla ”savupiipun juuressa lievä kosteusvaurio”. Meille asiasta ei mainittu ostohetkellä mitään. Lievä vaurio paheni vuosien varrella pahaksi la­ho­vau­riok­si. Myyjä on haluton korvaamaan mitään re­mont­ti­ku­lu­ja. Onko meillä mahdollisuus hakea myyjältä ar­von­alen­nus­ta kaup­pa­hin­nas­ta?

Kiinteistökaupassa myyjän on kerrottava laajasti kiinteistön ominaisuuksista. Ostajan velvollisuus on tarkastaa kiinteistö ennen kaupan tekemistä. Ostajan oikeutta vedota virheeseen on rajoitettu. Jos ostaja tiesi virheestä tai hänen olisi pitänyt havaita se kiinteistöä tarkastaessaan, ei virheeseen voi vedota.

Kiinteistönvälittäjän myynti-ilmoituksesta voi päätellä, että myyjä on tiennyt kosteusvauriosta. Siihen, olisiko ostajan pitänyt havaita vaurio tavallisessa tarkastuksessa, ei tässä voi ottaa kantaa. Toisaalta myyjän vaikeneminen kosteusvauriosta saattaa vaikuttaa siten, että ostajan oikeutta vedota virheeseen ei ole rajoitettu.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Reklamointi virheistä on tehtävä viiden vuoden kuluessa. Muuten ostaja menettää oikeuden esimerkiksi hinnanalennukseen. Virheeseen, joka on ollut myyjän tiedossa kaupantekohetkellä, voi ostaja vedota myöhemminkin.

Ennen kuin harkitsette asian viemistä käräjäoikeuteen, kannattaa kysyä vielä kuluttajariitalautakunnan mielipidettä. Lausunto on maksuton. Se ei ole sitova mutta toivottavasti vahvistaa käsitystä, miten asiaa tulisi viedä eteenpäin.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)