Mainos

Maksetaanko mökistä luovutusvoittovero?

No image
Mainos
Kun itse on rakentanut mökin, pitääkö siitä maksaa myyntiveroa myydessä. Jos kyllä, mistä summasta hinta lasketaan? Rakensin mökin hirsistä 30 vuotta sitten, ja nyt kiin­teis­tö­vä­lit­tä­jä tarjoaa tuosta kuivan maan mökistä 20 000 euroa. Mitään kuitteja ra­ken­nusa­jal­ta ei taatusti ole enää tallella. Hirretkin sain ilmaiseksi.

Veroasiantuntija Raimo Peltola Helsingin verotoimistosta opastaa, että mökin luovutuksesta todellakin menee veroa. Jos mökin todellinen hankintahinta (esimerkiksi tontin hankintahinta ja rakennuskustannukset) eivät ole selvitettävissä, voidaan myyntihinnasta vähentää kaavamaisesti laskettava hankintameno-olettama. Hankintameno-olettaman suuruus on vähintään 20 % luovutushinnasta tai jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuotta, vähennyksen määrä on 50 % myyntihinnasta.

Teidän tapauksessa luovutusvoiton määrä laskettaisiin seuraavasti: Koska olette omistanut mökin yli kymmenen vuotta, voitte vähentää myyntihinnasta 50 %, jolloin luovutusvoiton määräksi jää 10 000 euroa, josta veron määrä on 29% eli 2 900 euroa. Hankintameno-olettama on aina kiinteä vähennys, jolloin myyntihinnasta ei silloin enää voi vähentää muita vähennyksiä kuten esimerkiksi kiinteistövälittäjän palkkioita.

Jos puolisot omistavat myytävän omaisuuden yhdessä, lasketaan luovutusvoitto kunkin puolison osalta erikseen. Puolisot eivät välttämättä ole hankkineet omaisuutta samanaikaisesti, jolloin hankintahinta ja -ajankohta ja sitä kautta voiton määrä saattavat olla erisuuruiset.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2005 pääomatulojen verotusta kaavaillaan kevennettävän yhden prosentin eli 28 prosenttiin, mutta asia on vielä auki.

Jos kiinteistö olisi ostettu esimerkiksi kymmenen vuotta sitten summalla x ja se myydään samalla summalla tai halvemmalla, veroja ei luonnollisestikaan mene. Mahdollisesta myyntivoitosta voi vähentää 4 prosentin varainsiirtoveron, välittäjän välityspalkkion sekä myyntiä varten tehdyt remonttikulut, materiaalit ja mahdolliset työmiesten palkkiot.

Hyvä ohje onkin kaikille, jotka ryhtyvät rakentamaan mökkiä, että kaikki kuitit kannattaa säilyttää. Useinhan mökki rakennetaan omalle suvulle ikuisiksi ajoiksi, mutta eihän sitä koskaan tiedä, miten elämässä käy. Luksusmökin omistajaa ei paljon naurata verokarhun kysellessä saataviaan, jos rakennusmiesten palkkiotositteet olisivatkin kadonneet, ja kustannuksiin voitaisiin laskea ainoastaan materiaalit. Valitettavasti omalle työlle ei voi laskea hintaa. Sen sijaan jos mökin rakennus- tai remonttityö teetetään ammattilaisilla, kulut voi vähentää mahdollisesta myyntivoitosta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)