Mainos

Kuinka lähellä rantaa saa kalastaa?

No image
Mainos
Voidaanko naapurin puolelta sanella, mitä teen ve­sia­lu­eel­la­ni, kun en saisi edes pilkkiä vesialueeni jäällä lähellä mök­ki­ran­to­ja? En ymmärrä, miten katiskani tai rysäni kokeminen häiritsee enemmän kuin vaikka mök­ki­naa­pu­rit.

Omistan oman vesialueen, joka on kolmion muotoinen. Yksi pitkä sivu rajoittuu man­te­ree­seen, kolmion kärki on pyykitetty pieneen luotosaareen kallioon. Mök­ki­tont­ti­ni on aivan toisaalla läheisessä joen­ran­nas­sa, johon minulla on ka­las­tusoi­keus, mutta joki ei sovellu juuri muuhun kuin ra­vus­tuk­seen. Järvessä oleva vesialueeni rajoittuu noin kymmenen mökin tontteihin rannassa, ja nuo mökkiläiset pitävät rantaa ja mökkiensä kohdalla olevaa vesialuetta omanaan, eli en saisi tuoda pyydyksiäni 150 metriä lähemmäksi rantoja.

Tarkkaa metrimäärää siihen, miten lähelle toisen mökkirantaa voi pyydyksensä viedä, ei ole missään säädetty.

Kalastuslaissa sanotaan, että kalastusta harjoitettaessa on vältettävä kaikkea sellaista, joka voi aiheuttaa rannan omistajalle tai haltijalle tarpeettomasti haittaa tai häiriötä. Kalastuksella tarkoitetaan sekä ammatti- että vapaa-ajankalastusta ja myös talvella tapahtuvaa kalastusta, kuten pilkkimistä.

Vesialueen omistaminen ei tuo tähän parempaa oikeutta. Se, miten lähelle mökkirantaa voi sitten mennä laskemaan pyydyksensä tai yleensä kalastelemaan, on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

Toisaalta kalastuslaissa säädetään myös, että viittäkymmentä metriä lähempänä selvällä merkillä varustettua, pyynnissä olevaa kiinteää tai verkkopyydystä ei saa onkia, pilkkiä tai uistella.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

 


Jos pyydykset tuotaisiin viidenkymmenen metrin päähän asutusta rannasta, ei mökkiläinen voisi kalastella rannassaan. Otaksun, että säädöksellä ei ole tätä tarkoitettu.

Riittävän etäisyyden arviointiin vaikuttavat monet tekijät. Vesistön koko, rannan avoimuus, se, käytetäänkö kalastuksessa moottori- vai soutuvenettä, pyyntitapa, vuorokaudenaika ja vuodenaika ovat seikkoja, joista saa johtoa sopivan etäisyyden arviointiin.

Naapuri ei voi sanella mieltymyksensä mukaisesti, mikä on sallittu etäisyys, mutta hän voi esittää oman perustellun näkemyksensä riittävästä etäisyydestä. Asian kärjistyessä riidaksi voi viime kädessä oikeus arvioida riittävän välimatkan.

 

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)