Mainos

Asuntolaiva häiritsee

No image
Mainos
Yksityisen mökkitiemme varrella on osakaskunnan jäsenten venevalkama. Sen viereisellä maa­kais­ta­leel­la on ollut vuosia park­kee­rat­tu­na saunallinen asuntolaiva. 50–100 metrin päässä aluksesta on mökki. Aiemmin asuntolaiva lähti vii­kon­lo­puk­si järvelle. Viime aikoina sitä on käytetty kesämökkinä, mikä häiritsee naa­pu­rei­ta.

Onko omistajalla oikeus pitää alustaan pysyvästi samassa paikassa? Voimmeko vaatia, että asuntolaiva poistetaan? Onko sauna lain­mu­kai­nen? Miten asuntolaivan jätehuolto sisävesillä pitäisi järjestää? 

Asuntolaiva luokitellaan vesillä liikkuessaan veneeksi. Omassa käytössä olevaa asuntolaivaa voi muokata mieleisekseen ja sinne saa rakentaa saunan. Wc-jätevedet ja pesuvedet johdetaan septitankkiin, josta ne tyhjennetään venesatamien imutyhjennysasemilla. Jätteet lajitellaan ja viedään maissa keräyspisteisiin.

Tilanne muuttuu toiseksi, kun asuntolaiva hinataan rannalle ja sitä ryhdytään käyttämään pysyvästi kesämökin tapaan. Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjaratkaisussaan KHO:2009:91 linjannut ranta-alueella olevan asuntolaivan lupakäytäntöä. Asuntolaivan pysyvä samalla paikalla pitäminen tarvitsee kunnan myöntämän toimenpide- tai rakennusluvan.

Saunalliseen asuntolaivaan on aina oltava rakennuslupa. Alueen kaavoitustilanne sanelee, tarvitaanko myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen poikkeamispäätös.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Luvattoman asuntolaivan poistamista voi vaatia muun muassa viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja, haltija tai muu taho, jolle asuntolaivasta on välitöntä haittaa. Aiemmin mainitussa KHO:n päätöksessä katsottiin, että 150 metrin levyisen vesialueen vastarannan naapuri on oikeutettu esittämään vaatimuksia asuntolaivasta.

Maissa pidettävän asuntolaivan jätehuolto tulee järjestää kuten rantamökin. Jätevesien käsittelyyn vaikuttavat muun muassa käytetyn veden määrä ja vesihuollon ratkaisut. Wc:n jätevedet on johdettava tankkiin, samoin harmaat jätevedet, jos niiden puhdistamista ei ole muuten hyväksyttävästi järjestetty. Jätteet on lajiteltava ja vietävä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)