Mainos

Vuohenputken hävitys

No image
Mainos
Asumme kallioisella met­sä­ton­til­la järven rannalla. Ongelmana ovat valtavat vuo­hen­put­ki­kas­vus­tot. Keväällä vuohenputki on kaunis maan­peit­to­kas­vi, mutta haluaisin kasvattaa edes osassa aluetta varjoliljaa, lemmikkiä ja illakkoa.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Vuohenputkella on ainakin yksi hyvä puoli, sillä se on merkki hyvästä maasta. Mitä rehevämmin se kasvaa sitä parempaa maa on. Muhevasta maasta se myös nousee helposti talikolla.

Kun paikalla on myös suojeltavia taimia, kannattaa kasvattaa sellaisia kasveja, jotka viihtyvät vuohenputkea paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi saksankirveli, tarhapiiskut, koristeraparperi, nauhukset, jättipoimulehti ja auringontähti.

Maasta pitäisi kuitenkin kerätä enimmät vuohenputken juurakot ennen perennojen istuttamista. Aluksi täytyy myös kitkeä isoimmat vuohenputket säännöllisesti.

Toinen konsti on lisätä paikan varjoisuutta.Vuohenputki kärsii esimerkiksi rehevienpensaiden ja puiden alla. Tällaisillapaikoilla menestyvät monet vielä enemmänvarjoa sietävät kasvit, kuten saniaisetja peittokasvit. Niiden sekaan voi istuttaakeväällä kukkivia sipuli- ja mukulakukkia.

Vähimmällä vaivalla pääsee, jos alueen peittää mustalla muovilla. Muovin reuna täytyy kaivaa maan sisään, etteivät peitetyt taimet saa ravintolisää muovin ulkopuolella kasvavilta vuohenputkilta. Juurakot tuhoutuvat yleensä yhdessä kesässä. Siemeniä maasta kyllä löytyy, joten kasvista ei pääse lopullisesti eroon.

Vuohenputkea voi myös torjua professori Toivo Rautavaaran keinolla eli syömällä sitä. Siten kasvia voidaan hävittää vain pieneltä alalta. Tällöin valitaan neliömetrin kokoinen alue, jolta kerätään lehdet joka aamu. Ne ovat silloin herkullisimmillaan kuivattaviksi. Parin viikon kuluttua uusia lehtiä ei enää nouse. Uusia versoja voi tosin levitä alueen ympäristöstä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)