Mainos

Voiko maata kalkita liikaa?

No image
Mainos
Voiko maata kalkita liikaa? Miten maan happamuus mää­ri­tel­lään? Olen levittänyt aarin alueelle multaa noin 10 kuutiota ja kalkkia 240 kiloa, eikä minulla ole aa­vis­tus­ta­kaan maan hap­pa­muu­des­ta.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Summanmutikassa ei saisi kalkita eikä lannoittaa. Viljelyn alkaessa olisi syytä ottaa maasta näytteet, joiden perusteella saa laboratoriosta tiedot maan pH:sta eli happamuudesta, ravinnetaloudesta ja maaperän rakenteesta. Samalla saa ohjeet lannoitusta ja kalkitusta varten. Kokemuksen karttuessa näkee jo kasvien viihtymisestä ja määrättyjen rikkakasvien esiintymisestä melko tarkkaan nämä asiat.

Jos lähistöllä on puutarhoja, voit kysellä, onko joku heistä tutkituttanut maansa hiljattain. Kovin suuria vaihteluja ei yleensä ole lähekkäisillä paikoilla, ellei sitten jo omin silmien näe eroja maaperässä ja kasvien kasvussa.

Laboratoriosta kannattaa pyytää tutkimushinnat ja ohjeet näytteiden lähettämisestä. Sopivaa perustietoa saat kirjasta Suomalainen viherpiha, jossa on ammattilaisten ohjeita pihanhoitoon. Maa-analyysejä tekevät esimerkiksi Hortilab, Vaasantie 41, 64200 Närpiö, www.hortilab.fi sekä Viljavuuspalvelu, PL 500, 50101 Mikkeli, viljavuuspalvelu.fi.

Pentti Alanko

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)