Mainos

Viiniköynnöksiin ei kunnon satoa?

Mainos

'Zilga' ja 'Beta' ovat reilut 10-vuotiaita. Ne ovat tehneet muutamana viime vuonna hyvin satoa, mutta tänä vuonna kasvustossa on vain kaksi ry­pä­le­tert­tua. Versot ja lehdistö kasvoivat voi­mak­kaas­ti.

Syitä terttujen vähyyteen voi olla useita. Rehevä kasvu voi esimerkiksi viitata vahvasti typpeä sisältävään kasvualustaan, joka kasvattaa lehtimassaa kukkaterttujen kustannuksella. Valon laatu ja määrä, kuivuus, märkyys, ravinteiden epätasapaino tai puutos sekä lämpötila vaikuttavat nekin kaikki osaltaan sadon suuruuteen ja laatuun. Esimerkiksi jo pelkästään liika kuumuus kiivaimpaan versokasvuaikaan voi estää kukka-aiheiden syntymistä.

Viiniköynnökset kasvavat maamme ilmastollisissa olosuhteissa menestymisensä äärirajoilla, minkä vuoksi ne reagoivat herkästi poikkeamiin tavanomaisesta. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa miettiä, miten kasvuolosuhteet eroavat aikaisemmista hyvistä satovuosista. Ovatko sääolot olleet huomattavan erilaiset, onko lannoituksessa eroa, entä leikkaustavassa? Fosfori-kaliumpitoinen syyslannoite viimeistään syyskuun alkupuolella tarjoiltuna edistää köynnöksen talvilepoon valmistautumista.

Versojen typistäminen tuleentumisen jälkeen on myös paikallaan. Jos versokasvu on johtunut avokätisestä lannoittamisesta, voisit antaa typpeä hieman vähemmän tulevana keväänä. Lisäravinteita on helppo levittää tarvittaessa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)