Mainos

Valvatti pois kasvimaalta

No image
Mainos
Miten valvatin saa hävitettyä kasvimaalta? Kitkeminen tuntuu toi­vot­to­mal­ta, sillä jokaisesta maahan jääneestä juu­ren­pät­käs­tä tuntuu kasvavan uusi kasvi. Auttaako kasvimaan peittäminen kesäksi tai vi­her­ke­san­noin­ti?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Valvatti leviää siementen ja 10-20 sentin syvyydessä kasvavien juurihaarojen avulla.

Tehokkain mutta työläin keino torjua valvattia on poimia juurenpalaset pois maata muokattaessa. Kasvin maanalaiset ravintovarastot ehtyvät, jos maasta versovat lehdet harataan toistuvasti nurin heti niiden ilmestyttyä.

Valvatti leviää tehokkaasti myös siemenistä. Jos kasvi kitketään hyvissä ajoin ennen kukinnan alkua, se ei pääse siementämään.

Olkikate tukahduttaa valvatin kasvua ja estää siementen itämistä. Katteen alla maa säilyy kosteana, jolloin syväjuurisen kasvin kitkeminen on helpompaa. Sanomalehtikate tukahduttaaa valvatin käytävillä ja siellä, missä sen käyttö on mahdollista.

Kasvimaan peittäminen kesäksi tai viherkesannointi auttavat valvatin torjunnassa. Peltovalvatti viihtyy etenkin kuivahkoilla savipitoisilla mailla. Siksi humuslisäys, viherkesannointi ja kaikki mahdollinen maanparannus helpottavat sen torjumista.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)