Mainos

Tuomipihlaja-aita tuuheaksi

No image
Mainos
Talomme entinen omistaja istutti pari kolme vuotta sitten tuo­mi­pih­la­jaa aidaksi. Istutuksen yhteydessä ei tehty leikkausta, ja epäilen mul­ta­ker­rok­sen olevan melko ohut. Pensaat ovat nyt 0,5-1 metriä korkeat, osa niistä on puumaisia, ja niiden alla kasvaa tiivis nurmikko. Viime kesänä pensaat eivät kasvaneet lähes lainkaan, mutta tekivät kuitenkin juurivesoja melko ahkerasti. Miten saan näistä pen­sas­res­su­kois­ta kunnollisen aidan? Onko ainoa keino kaivaa ne ylös ja istuttaa uudelleen?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Multakerroksen vahvuus on helposti tarkistettavissa kasvualustaa lapiolla kaivamalla. Mikäli multatila osoittautuu olemattomaksi, kannattaa työläs saneeraustoimenpide tehdä tässä vaiheessa, kun taimet ovat vielä kohtuullisen kokoisia.

Tuomipihlajat nostetaan ylös maasta lepotilaisina varhaiskeväällä. Istutusalusta kaivetaan yhtenäiseksi, 50–60 senttiä syväksi ojaksi ja täytetään hyvälaatuisella seulotulla mullalla. Kasvualustatöiden jälkeen taimet istutetaan uudelleen ja leikataan noin 20 sentin mittaisiksi.

Mikäli kasvualustan multavahvuus on kohdallaan, versojen typistäminen riittää. Se edesauttaa taimien haaroittumista. Taimien hyvinvointia edistää myös nurmikon kitkeminen juurineen pensaiden alta. Kitkemisen jälkeen kasvualustan pinnalle voi levittää uutta rikkaruohotonta multaa ja ripauksen moniravinteista, typpipitoista kevätlannoitetta kasvun vauhdittamiseksi.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)