Mainos

Siirrä hopeakuusi

No image
Mainos
Ostin oma­ko­ti­ta­lo­ton­tin, jolla kasvaa siemenistä kasvatettuja jalokuusia. Va­li­tet­ta­vas­ti kukaan ei tiedä, mitä kuusia ne ovat. Ne muistuttavat mielestäni hopeakuusia, vaikka eivät niitä olekaan. Ne ovat 4–5 metriä korkeita, tiheitä ja ilmeisen hi­das­kas­vui­sia.­Voi­ko näin isot kuuset siirtää ra­ken­net­ta­van talon tieltä? Jos voi, milloin sen voi tehdä?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Kysymyksestänne ei ilmene, ovatko puunne jalokuusia eli nykyiseltä nimeltään pihtoja Abies vai kuusia Picea. Edellisillä on litteät, alta vaaleanharmaat tai valkoiset, tylppäkärkiset neulaset.

Koska ne mielestänne muistuttavat hopeakuusia Picea pungens ’Glauca’, ne voivat olla kuusiakin. Kuusilla on yleensä kulmikkaat, teräväkärkiset neulaset. Poikkeuksen tekee serbiankuusi P. omorika, jolla on litteät, alta valkoiset neulaset. Sen kasvutapa on kapea.

Näin isojen puiden siirto on ongelmallista. Koska ne kuitenkin on poistettava rakennuksen tieltä, kannattaa siirtoa yrittää. Työ vaatii koneita, minkä vuoksi se on syytä antaa viherrakennusliikkeen tehtäväksi. Jos puita ei siirretä tänä vuonna, niille ehtii tehdä juurihoitoa katkaisemalla juuret lapiolla 60–80 sentin päästä tyvestä. Tällöin juuristo ehtii haarautua jonkin verran ennen siirtoa. Ennen maan jäätymistä juuripaakun ympärille kaivetaan oja hieman kauempaa juurten katkaisukohdasta, mutta paakkua ei irroteta vielä maasta.

Kun paakku on jäätynyt talvella tai jo alkusyksyllä, voidaan se nostaa kuopasta ja siirtää uuteen paikkaan, jossa on valmis kuoppa odottamassa. Paakku irtoaa yleensä helposti, sillä sen alla oleva maa ei ole vielä jäätynyt. Tämän voi estääkin tuomalla syksyllä lehtiä juuripaakkua ympäröivän kaivannon pohjalle. Kuoppa saa olla täynnä puiden lehtiä kevääseen asti, jolloin oja täytetään mullalla. Jos multaa on varastoitu autotalliin tai muuhun pakkasettomaan paikkaan, kuopan voi täyttää heti.

Tällä tavoin on onnistuttu siirtämään isojakin puita. Siirto kannattaa, koska siten uuteen paikkaan saadaan heti näyttäviä puita. Joskus puita joudutaan siirtämään myös kesällä, jolloin epäonnistumisen riski on suuri. Tällöin juuripaakku verhoillaan hyvin säkkikankaalla ja paakku tuetaan tukinarujen tai köysien avulla, jotta se pysyy ehjänä siirron ajan.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)