Mainos

Sieni ja rikkakasvit harmina

No image
Mainos
Kesämökkimme piha on vanhaa peltoa, joka on hiekkamaata. Siinä kasvaa päi­vän­kak­ka­raa, kis­san­kel­loa, kis­san­kä­pä­lää, niit­ty­lei­nik­kiä, kurjenpolvea sekä valko- ja puna-api­laa.

­Leik­kaan kasvit kerran kesässä, mutta ongelmana on leviävä sieni. Kun sientä ei vielä ollut runsaasti, rapsin kasvuston pois. Se kasvaa kuitenkin aina uu­del­leen.

­Mi­kä tämä sieni on, ja miten sen saa pois? Olen lannoittanut PK-lannoksella ja kalkilla, jonka jälkeen kukintakin pa­ra­ni.

­Toi­nen ongelma on kotimme pihalla kuk­ka­pen­kis­sä ja kellarin päällä kasvava korte. Miten sen saisi hävitettyä? Sama koskee rön­sy­lei­nik­kiä, jota kasvaa siellä täällä. Pihan maaperä on sa­vi­pi­tois­ta.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Kyseessä on ruskonahkajäkälä (Peltigera rufescens). Jäkälät luetaan nykyään sieniin.

Tätä jäkälää kasvaa koko maassa kuivilla paikoilla kuten kallioilla ja kedoilla. Se viihtyy kaikkein laihimmilla paikoilla, missä muut kasvit eivät viihdy. Se ei haitanne minkään kasvin elämää. Mainitsemanne lannoitus ja kalkitus paransi muiden paikalla olevien kasvien kasvua.

Toinen kasvi, josta kirjeessänne oli näyte, on peltokorte (Equisetum arvense). Se on kaunis kasvi, mutta erään määritelmän mukaan rikkaruoho.

Peltokorte tulee toimeen vähäisessäkin maassa ja laihassa, happamassa hiekassa. Sitä on vaikea hävittää, sillä sen juuret ulottuvat syvälle. Varmin tapa päästä siitä eroon on peittää alue mustalla muovilla ainakin vuodeksi pariksi. Muovin päällä on hyvä olla painona jotain katetta, jotta se pysyy paikallaan.

Rönsyleinikki viihtyy savimaassa. Sitä ei saa päästää kukkimaan ja kypsyttämään siemeniään. Jos maata ei harata tai käännetä, siemenet eivät pääse maan pintaan itämään. Peittokasveja ja katteita käyttämällä rönsyleinikistä ei ole paljonkaan haittaa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)