Mainos

Sienet nurmikolla

No image
Mainos
Nur­mi­kol­lem­me ja nyt jo kuk­ka­penk­kei­hin­kin on kasvanut sieniä isoina ryppäinä. Sienet ovat valkoisia ja pyöreitä. Kuivuttuaan ne muuttuvat ruskeiksi. Niistä pölähtää savunomainen päästö, jos ne puhkaisee tai tallaa niiden päälle. Kyseessä ei kuitenkaan ole ns. maamuna, mutta sa­man­nä­köi­nen, vähän pit­ku­lai­sem­pi sieni. Tämä on jo kolmas syyskesä samoissa paikoissa, ja sieni leviää yhä. Olemme yrittäneet poistaa sieniä lapiolla, mutta se ei paljon auta. Valkoinen rihmasto näkyy nyt kuivana kesänä mullan pinnalla, mutta se leviää kukkien varsien sisään. Onko vaivaan olemassa torjunta-ainetta?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mitään varsinaista torjunta-ainetta sienien hävittämiseksi nurmikolta ei tietääkseni ole. Rihmaston poistaminen lapiollakin on työlästä, sillä kasvualustaa pitäisi vaihtaa noin 30 sentin paksuudelta.

Poppakonsteja sienien päänmenoksi sen sijaan on useita. Esimerkiksi kastelu Atamonia sisältävällä vedellä on joissain tapauksissa tuottanut tulosta. Tutun säilöntäaineen laimennussuhde kyseisessä tarkoituksessa on 2 pussia Atamonia ja 10 litraa vettä. Atamonin vaihtoehtona veteen voidaan sekoittaa 1 dl astianpesuainetta. Ennen toimenpidettä sieniä kasvavat alueet kannattaa ilmastaa esimerkiksi talikolla, jotta kasteluvesi imeytyisi mahdollisimman hyvin maahan.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)