Mainos

Ruusukvitteni ei tee satoa

No image
Mainos
Miksei ja­pa­nin­ruusu­kvit­te­nin pistokas tuota satoa?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Ruusukvitteni on yleensä itsesteriili, eli tarvitaan kaksi kantaa, jotta hedelmiä ja siemeniä muodostuu. Kasvi ei siis kykene pölyttymään itsensä kanssa. Näin ollen samasta taimesta otetut pistokkaat eivät pysty pölyttämään toisiaan.

Ongelma on teoreettinen, sillä useimmiten japaninruusukvitteniä lisätään siemenistä, jotka on kerätty siemenistä lisätyistä taimista. Hedelmiä ei muodostu, jos on ostanut vain yhden taimen. Tästäkin on poikkeuksia.

Monilla muilla marjakasveilla tätä ongelmaa ei ole edes teoriassa. Esimerkiksi puutarhamansikkaa, karviaista ja herukkaa lisätään suvuttomasti eli mansikoita rönsyistä ja marjapensaita pistokkaista.

Yleensä siemenestä lisätyt jälkeläiset eivät ole vanhempiensa kaltaisia. Tämä vaihtelee kasvisuvuittain ja -lajeittain. Puutarhurit tietävät, mitä kannattaa lisätä siemenestä ja mitä ei.

Monet yksivuotiset kasvit on jalostettu sellaisiksi, että siemenkylvön kautta tulee yhtenäistä lajiketta. Ne ovat niin kutsuttuja F1-lajikkeita. Niiden siemeniä ei kannata kerätä ja kylvää, sillä taimet eivät ole vanhempiensa kaltaisia.

Tällä tavoin lajikkeet ovat suojattuja, jotta siementä ei voi kasvattaa kukaan muu kuin asianomaisen lajikkeen jalostaja.

Monia pitkälle jalostetuttuja kasveja, kuten ryhmä- ja puistoruusuja sekä alppiruusujen lajikkeita, ei kannata lisätä siemenistä. Jälkeläiset eivät muistuta paljon vanhempiaan.

Vastaavasti herukkapensaita tai puutarhamansikkaa ei lisätä yleensä siemenestä, sillä niiden jälkeläiset eivät olisi sitten sitä lajiketta, josta siemenet on kerätty.

Kasvien sukupuolielämä on varsin kiintoisaa. Vaihtelua on eri kasvisukujen välillä. Ruusukvittenin lisäyksestä on enemmän tietoa Tammen julkaisemassa kirjassa Pihan ja puutarhan marjat.

Pentti Alanko
Kuva Pirjo Sillanpää

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)