Mainos

Rikkakasvit pois

No image
Mainos
Meillä on 0,6 hehtaarin pelto, joka on täyn­nä­juo­la­veh­nää ja ohdakkeita. Olemme niit­tä­neet­pel­lon kerran kesässä, mutta se ei auta.Miten rikkakasvit saa hä­vi­tet­tyä?­Tar­koi­tuk­sem­me on jatkaa puu­tar­haam­me­pel­lol­le. Miten epä­ta­sai­sel­la kynnöksellä olleenpellon saa valmisteltua nurmikkoa varten?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Näistä kahdesta kiusallisesta kaverista eiole helppo päästä eroon, sillä molemmilla onlaaja-alainen juurakko. Juolavehnän juuristoei ulotu kovin syvään, mutta pelto-ohdakkeellase voi maalajista riippuen mennä hyvinkinsyvälle.

Niittäminen kerran kesässä ei auta. Se vainpiristää kasvien haaroittumista ja lisää uusienversojen muodostumista.Monivuotiset rikkakasvit voi tuhota pieneltäalalta peittämällä ne kesäksi mustalla muovilla.Näin isolla alueella tämä keino ei ole käyttökelpoinen.Maanviljelijä käyttäisi rikkakasvien torjuntaaineitatai kesannoisi alueen ja äestäisi maanmoneen kertaan. Tällöin juolavehnä ja ohdakeeivät pääse tekemään vihreitä lehtiä kokokasvukautena.

Nurmikko perustetaan pehmentämälläpintakerros jyrsimellä ja tasoittamalla se jyrälläkylvön jälkeen. Kun leikkaa nurmikkoamahdollisimman usein, rikkakasvit ovat hätääkärsimässä. Nurmikon perustamisesta jahoidosta on kerrottu tarkemmin Viherpihassa4/2002.

Onko tarpeen perustaa isoa nurmikkoa?Itse käyttäisin luonnonmukaista menetelmää,jolloin toimitaan kuten luonto eli aluemetsitetään. Istuta harmaa- tai tervaleppäätai muuta pioneeripuuta, joka kasvaa nopeasti.Kymmenessä vuodessa leppä onkasvanut reheväksi, varjostavaksi puustoksija rikkakasvit ovat hävinneet.

Pioneeripuiden alle istutetaan myöhemminpihtoja, eri kuusilajeja ja muita nuorina varjoatarvitsevia puulajeja.Näin perustetaan helppohoitoinen metsäpuutarhasipulikukkineen, saniaisineen javarjoperennoineen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)