Mainos

Rikkakasvien kitkeminen

Mainos

­Puu­tar­hu­rit neuvovat, että rikkakasveja kitkettäessä poistetaan vain kasvullinen osa. (Osa lähtee tietysti kevyesti juurineen). Näin ei myllätä maata ja ehkäistään uusien rikkakasvien siementen pal­jas­tu­mi­nen ja itäminen. Mutta jos juurta ei poisteta, penkki on hetkessä sa­man­nä­köi­nen. Kitkemisväli on mielestäni pidempi, kun rikkakasvit poistetaan juurineen. Lisäksi iso osa siemenistä tulee ilmateitse viereisiltä pihoilta ja pelloilta. Mikä on pitkällä tähtäimellä paras tapa kitkeä rik­ka­kas­vit?

Rikkakasvit kannattaa aina kitkeä juurineen. Näin estetään niiden levittäytyminen laajalle maanalaisen osan avulla.

Maan isomman mylläämisen voi välttää poistamalla yksittäiset voikukat tai valvatit yksi kerrallaan voikukkaraudalla, istutuslapiolla tai juuristoa hieman talikolla kevittäen. On totta, että maan myllääminen paljastaa uusia rikkakasvien siemeniä. Ne on helppo kitkeä tai harata taimivaiheessa, kun juuristo on vielä pieni.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Rikkakasvien siemenpankin lisääntymisen voi omalla tontillaan estää kitkemällä rikat ennen niiden kukintaa ja siementämistä.

Istutuksia perustaessa on hyvä muistaa, että tiheään, peittävään kukkaryhmään eivät rikkaruohotkaan mahdu kylväytymään. Pensaiden alustoille levitettävä puukate ja maatumaan jätetyt puiden lehdet tukahduttavat myös rikkojen kasvua.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)