Mainos

Puiden ja pensaiden syysväri

No image
Mainos
Johtuuko syksyinen punaväri pensaissa ja puissa puiden stres­saan­tu­mi­ses­ta vaihtelevien sää­olo­suh­tei­den vuoksi vai jostain muusta tekijästä? Onko jollain tietyllä kasvilla tai puulla aina sama syysväri, kuten en­ke­li­pih­la­jal­la? Tuleeko kellertävä väri siitä, että puu imee lehtien ra­vin­toai­neet juuriin?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvukauden päättyessä lehtien vihreä väriaine pilkkoutuu, jolloin lehtien keltasävyiset väriaineet tulevat näkyviin. Punaiset ja sinipunaiset sävyt ovat antosyaanin aiheuttamia.

Väriaineiden määrään vaikuttavat myös eri lajien perinnölliset tekijät, minkä vuoksi toisilla lajeilla on värikkäämpi syysväritys kuin toisilla.

Ruskan alkamisen ajankohtaan ja värikkyyteen vaikuttavat päivän lyheneminen, yöpakkaset, loppukesän säät ja syksyn sateisuus.

Yleensä yöpakkaset laukaisevat värikkään ruskan, mutta myös vaihtelevien syyssäiden aiheuttama stressi voi saada aikaan saman reaktion. Sateisina syksyinä esimerkiksi koivujen lehtien keltainen väri voi peittyä koivunruosteen aiheuttaman ruskean sävyn alle.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)