Mainos

Porkkanan ongelmat

No image
Mainos
Aikaisempina kesinä porkkanat ja punajuuret ovat kasvaneet hyvin kas­vi­maal­lam­me. Tänä kesänä porkkanat jäivät pie­ni­ko­koi­sik­si ja partaisiksi. Myös punajuuret jäivät pieniksi. Sipulit kasvoivat normaalisti. Lannoitus ei ole poikennut ai­kai­sem­mis­ta vuosista. Missä vika? Itse epäilemme boorin puutetta ja liiallista typpeä, koska lehvästöt olivat todella tuuheat.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Pienistä ja karvaisista porkkanoista tulee ensimmäisenä mieleen porkkanakempin aiheuttama vioitus. Pieni hyönteinen talvehtii havupuiden oksilla ja lennähtää porkkanakasvustoon yleensä kesäkuun puolessavälissä. Porkkanakemppi imee nesteitä porkkanan taimista, mikä aiheuttaa kasvuston käpertymistä, juuren kasvun pysähtymistä ja partaisuutta. Täysikasvuissa lehdissä vioitus ei enää näy.

Myös epäedulliset olosuhteet tai liiallinen typpilannoitus saattavat aiheuttaa porkkanan karvaisuutta. Punajuurella liika typpi voi kerääntyä mukulaan epäterveellisenä nitraattina. Boorin puute sen sijaan ilmenee porkkanalla juurien halkeiluna, epämuotoisuutena ja kitkeränä makuna. Punajuurella puutokset näkyvät pääsääntöisesti ruskeina laikkuina mukulan pinnalla, sydänlehtien ruskettumisena sekä onttoutena.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)