Mainos
No image
Mainos
Viime kesänä kas­vi­maal­la­ni ilmeni pe­ru­na­rut­toa(­vil­je­ly­pals­ta-alue). Voiko tautia torjua muuten kuin vaihtamalla vil­je­ly­paik­kaa?

Perunarutosta on tullut viime vuosina entistä hankalampi niin ammattiviljelijöille kuin harrastajille. Yksittäistä konstia taltuttaa rutto ei ole, mutta paljon voi silti tehdä.

Viljelyhygieniasta on helppo aloittaa. Jos ruttoa on esiintynyt, kannattaa palstalta kerätä mahdollisimman tarkkaan kasvinosat pois. Ruttoisia mukuloita ei kannata jättää maahan muhimaan.

Siemen on syytä vaihtaa riittävän usein, ainakin 3–4 vuoden välein. Markkinoilta löytyy ruttoa kestäviä lajikkeita, jotka normaalikesinä kestävät taudin hyökkäykset. Yleisistä ruokaperunalajikkeista ainakin ’Van Gogh’ on melko kestävä rutolle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Viherlannoitusta kannattaa välttää perunalla. Perunakasvustosta voi tulla liian rehevä, jolloin ruton on helpompi iskeä.

Kasvustoa kannattaa tarkkailla. Jos lehdistä löytyy tummia laikkuja, sairastuneet kasvinosat pitää poistaa heti. Tällä tavoin ruton eteneminen saattaa viivästyä sopivasti.

Uudet ruttokannat muodostavat helposti talvehtimisitiöitä, jotka säilyvät maassa. Seuraavana kesänä ne saastuttavat jo aikaisin perunakasvustoa. Siksi viljelykierto on yksi parhaimmista keinoista pitää rutto kurissa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)