Mainos

Näsiä kotipihaan

No image
Mainos
Miksi hy­vän­tuok­sui­ses­ta ja keväällä kauniisti kukkivasta näsiästä on niin vähän tietoa tarjolla? Haluaisin sellaisen koristamaan kotipihaani. Millaisella paikalla ja millaisissa kasvuoloissa näsiä menestyy? Olen kuullut, että luonnosta siirretty näsiä ei selviä. Saako taimia tai­mi­tar­hoil­ta?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Näsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) kasvaa luonnonvaraisena varjoisissa lehdoissa. Laji kasvaa noin metrin korkuiseksi pikkupensaaksi. Kasvi kukkii tuoksuvin vaaleanpunaisin kukin varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Loppukesällä pensas kypsyttää kuulakkaan punaiset, koristeelliset marjat.

Näsiä suosii kuohkeaa, ravinteikasta ja kalkkipitoista kasvualustaa. Kotipuutarhoissa pensaan voi istuttaa myös aurinkoiselle kasvupaikalle, mikä lisää kukkien määrää. Näsiä on erittäin myrkyllinen, mikä rajoittaa sen suosiota koristekasvina etenkin lapsiperheissä. Vähäisestä kysynnästä johtuen laji kuuluu vain joidenkin taimitarhojen valikoimiin. Taimien siirtäminen luonnosta vaatii maanomistajan luvan, mutta onnistuu kasvin ollessa lepotilassa.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)