Mainos

Merivettä kasveille?

Mainos

Voinko kastella merivedellä saaristossa sijaitsevaa puu­tar­haa­ni?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Valtamerten erittäin suolaista merivettä ei voi käyttää kasteluvetenä. Tämä koskee myös Itämeren murtovettä, jonka suolapitoisuus on pieni, yleensä noin puolen prosentin paikkeilla. Jokien suistoissa pitoisuus voi olla vielä paljon alhaisempi.

Liika suola vaikeuttaa juurten ravinteiden ja veden ottoa. Lisäksi murtovesi sisältää vain vähän kasviravinteina toimivia suoloja ja aivan liian paljon ruokasuolaa eli natriumkloridia. Jos murtovedellä kastellaan puutarhakasveja jatkuvasti, suolaa kertyy maahan veden haihtuessa ja suolapitoisuus kasvaa nopeasti liian suureksi. Jos kasteluveden suolapitoisuus on vähäinen, sitä voidaan käyttää kasteluun, varsinkin jos lisäksi annetaan sadevettä, jonka suolapitoisuus on pieni.

Suolainen vesi ei sovi yhteen juurten toiminnan kanssa. Kasvien juuret ovat kehittyneet ottamaan ravinteet maasta, jonka ravinnepitoisuus on yleensä paljon alhaisempi kuin juurisolujen sisällä. Siksi juurisolujen solukalvolla on ravinnepumppuja, jotka aktiivisesti energiaa käyttäen ottavat maasta tarvittavia ravinteita kuten kaliumia, fosfaatteja ja nitraatteja. Osmoosin ansioista vesi pääsee kulkeutumaan juurisoluihin, siihen juurisolujen ei tarvitse käyttää energiaa. Sen jälkeen vesi kulkeutuu lähinnä haihtumisimun seurauksena ylös versoon.

Mikäli maassa on enemmän suoloja kuin juurten sisällä, veden kulkeutuminen ei enää toimi, ja kasvi nuutuu. Samanlainen tilanne voi syntyä, jos kasveille annetaan liikaa keinolannoitteita. Arkikielessä sanotaan, että juuret palavat liian suuren ravinnemäärän takia.

Puutarhakasvien suolansieto vaihtelee aika lailla. Murtovedelle arkoja lajeja ovat herne, kurkku, papu, apila ja mansikka sekä monet hedelmäpuut, kun taas suhteellisen kestäviä ovat juurikkaat, rapsi, pinaatti ja monet heinäkasvit.

Murtoveden jääminen lehdille voi aiheuttaa myös polttovioituksia, etenkin jos kastellaan aurinkoisella säällä, jolloin vesipisarat haihtuvat nopeasti ja suola jää lehdille.

Suolainen vesi voi vaikuttaa myös maan rakenteeseen ja ravinteiden huuhtoutumiseen. Murtovedellä kasteltua maata pitäisi kalkita, joskin varovasti. Myös lannoituksen tulee olla maltillista, jotta maaperän kokonaissuolapitoisuus ei kasva liian suureksi.

Murtoveden suolapitoisuus on kuitenkin juuri sopiva esimerkiksi perunoiden keittämiseen. Porvoon saaristossa asuva serkkuni käyttääkin perunoiden pesuun ja keittämiseen aina murtovettä.

Kurt Fagerstedt

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)