Mainos

Luumupuut satoisiksi

No image
Mainos
Miten saan luumupuut sa­toi­sik­si?­Luu­mu­puum­me kasvavat ete­lä­rin­tees­sä ja ovat mo­ni­haa­rai­sia, mutta hedelmiä ei tule.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjoinen ilmastomme ei tarjoa lämpöä vaativille luumupuille parhaita mahdollisia kasvuoloja. Esimerkiksi kovat pakkaset koettelevat puiden kylmänkestoa ja aiheuttavat erityyppisiä talvivaurioita.

Kasvun monihaaraisuus ja pensoittuminen voi johtua siitä, että maanpäällinen versosto on joskus puiden nuoruudessa paleltunut. Vain omajuurinen luumupuu kasvattaa tällöin uudet satoa tuottavat versot menetettyjen tilalle.

Sadon puute voi johtua myös kukka-aiheiden paleltumisesta tai liian rehevästä maasta. Etenkin kevätlannoitteen sisältämä typpi liian avokätisesti tarjoiltuna kasvattaa versoja kukinnan kustannuksella. Jättäkää yhtenä tai kahtena keväänä kevätlannoitus väliin ja katsokaa, onko sillä vaikutusta.

Mikäli kukkia sen sijaan muodostuu, mutta hedelmiä ei näy, syynä on pölytyksen epäonnistuminen. Hedelmöittyminen on riippuvainen muun muassa kukinta-ajan sääoloista. Esimerkiksi poikkeuksellisen koleat ja kylmät säät, halla, sade ja voimakas tuuli vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten työtä.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)