Mainos

Liejua kasvulaustaan

Mainos
Onko jär­ven­poh­jas­ta kaavittu lieju ravinteikasta? Ajattelin sekoittaa peltomultaa, järvenpohjan liejua ja kalkkia ko­ris­teo­me­na­pui­den kas­vua­lus­tak­si.

Seos kuulostaa hyvältä. Maanparannustoimet parantavat puun kasvuunlähtöä, mutta istutusmullalla ei ole pitkäaikaista merkitystä. Sen sijaan paikalla oleva pohjamaa on ratkaisevan tärkeä puun menestymisen kannalta. Kalkin lisääminen on kuitenkin paikallaan, sillä yleensä Suomen puutarhamaat ovat vähäkalkkisia ja happamia, mikä saattaa rajoittaa sopivien kasvien löytämistä meikäläiseen maaperään. Kalkitus on syytä uusia aina muutaman vuoden välein, ellei ole tarkoitus viljellä happamassa maassa viihtyviä kotimaisia puita ja pensaita tai kanervakasvien heimon kasveja, kuten alppiruusuja. Onko paikalla oleva peltomulta saven tai hiekan sekaista? 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Järvenpohjan lieju on hyvin hienojakoista, ja yhdessä saven kanssa se tiivistyy entisestään ja painuu nopeasti kuopalle. Puun juuret tarvitsevat juurtumiseensa ilmaa. Sitä ei tiiviissä maassa ole, jolloin puu juurtuu huonosti. Istutusmultaan kannattaa sekoittaa maan kuohkeutta lisäävää ainesta, kuten puutarhajätekompostia ja karkeata hiekkaa. Lisäksi on muistettava, että istutusalueen maan pitää olla hieman koholla ympäröivään maanpintaan verrattuna. Istutuksen jälkeen maanpinta painuu ja taimen juuristo joutuu helposti liian syvälle. Jos taimi on kuopassa, jossa vesi seisoo syksyllä ja sateiden jälkeen, juurtuminen vaikeutuu entisestään.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)