Mainos

Kirvat pihajasmikkeessa

No image
Mainos
Istutin viime kesänä pihalleni pi­ha­jas­mik­keen. Tänä kesänä kasvi oli mustanaan kirvoja eikä kukkinut. Suihkutin kirvoja män­ty­suo­pa­liu­ok­sel­la. Kirvat kuolivat, mutta myös jasmike kärsi suih­ku­tuk­ses­ta, sillä sen lehdet rus­ket­tui­vat. Nyt kasvi on jo hieman toipunut. Onko kirvoihin ja huonoon kasvuun syynä vääränlainen maaperä tai huono paikka? Luin myös, että kirvat iskevät helposti kuivuudesta kärsivään kasviin, mutta tänä kesänä tuskin on siitä kyse. Tonttimme on savista peltomaata ja jasmike on istutettu poh­jois­ra­jal­le, missä kasvaa muitakin pensaita aidanteena. Pitäisikö jasmike siirtää au­rin­koi­sem­paan paikkaan? Asumme Joensuun kupeessa. Lieneekö jasmikkeella mah­dol­li­suuk­sia tällä korkeudella, puu­tar­ha­kir­jat kun suo­sit­te­le­vat sitä vyöhykkeille I-III (IV)? Haaveilen kauniisti kukkivasta ja ihanasti tuoksuvasta pensaasta, lieneekö vielä toivoa?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Nuorten, vasta istutettujen pihajasmikkeiden voimakkaasti kasvavissa versoissa on usein kirvoja. Ne hidastavat kasvua, ellei niitä torjuta ajoissa. Tänä vuonna kirvoja on esiintynyt tavallista runsaammin koko maassa.

Alkuvuosien jälkeen runsaana esiintyvät kirvat ja muut tuhoojat ovat merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Jokavuotiset kirvahyökkäykset hidastavat kasvin kasvua. Pensaan siirto nykyistä aurinkoisemmalle paikalle saattaisi parantaa sen hyvinvointia. Pihajasmike viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Parhaiten se kasvaa runsasmultaisessa ja runsasravinteisessa maassa, josta se saa riittävästi kosteutta.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)